Utorak , 18 Juni 2019

Žensko srce je nježnije


zensko-srce-01Naučnici Univerziteta Merilend analizirali su rezultate 31.634 transplantacije srca, i došli su do saznanja da muškarac kojem se presadi srce žene ima za 32 odsto veći rizik od nastanka smrti u prvoj godini nakon operacije.

Problem nije u tome što žensko srce neće kucati u tijelu muškarca, već u njegovoj veličini. Ono je, po dimenzijama, manje u odnosu na muško, ali je i osjetljivije, krhkije.

Razlikuje se i po tome što su simptomi ženskog infarkta znatno drugačiji od muškog, a utvrđeno je i da oboljenje koronarnih arterija žena najčešće klinički ima mnogo teži oblik.

Žensko srce se mnogo više troši, a dokazano je i da 10 puta više kuca u minuti nego muško srce. To što brže radi je veliki faktor rizika za nastanak nekih kardiovaksularnih bolesti.

Žensko srce je nježnije i manje, čak su i krvni sudovi srca fragilniji – ističe dr Živojinović. – Prognoza bolesnica sa suženjem koronarnih arterija može da bude lošija nego prognoza muškaraca upravo zbog tih užih krvnih sudova.

Otežavajuća okolnost je i to što dijagnostičke metode koje su kod muškaraca veoma dobre i sigurne (kao što je test fizičkim opterećenjem) kod žena mogu da daju lažne rezultate.

Zato treba uraditi pravilnu kliničku procjenu, utvrditi da li pacijentkinja ima faktore rizika, i ako postoji mogućnost uraditi neku od anatomskih metoda, kao što je kompjuterizovana ili eho kardiografija.

Izvor : novosti.rs