Utorak , 18 Juni 2019

Za njegu kože lica u hladnim danima


Hladnoća, vjetar, česte promjene temperarure i varljivo sunce štete koži i čine je osjetljivom. Hladnoća najčešće uzrokuje isušivanje, crvenilo, ljuštenje i svrbež.
njega kože lica zimi
Stoga je zima razdoblje u kojem morate posebno voditi računa o koži lica.

Padom temperature opada i nivo vlage u zraku pa tako i naša koža gubi na vlažnosti.

Zbog velike izloženosti hladnoći i vjetru oštećuje se rožnati sloj kože te dolazi do gubitka vlage i masnoće. Tijekom hladne sezone, koži je potrebno posvetiti veliku pažnju, posebno zbog toga što je u tom periodu svaki kožni problem još izraženiji. Suha koža postaje još više suha, perutavija, podložna jačem boranju i neugodnom osjećaju zatezanja. Ako se zanemari, na njenoj će se površini javiti i lišajevi. Suhoj je koži potrebna dodatna hrana, jer je uobičajena dnevna hidratacija neće zadovoljiti. Nahraniti je morate iznutra – hranom bogatom omega 3 i omega 6 masnim kiselinama (riba, maslinovo ulje, orašasti plodovi), biolipidima, cinkom te vitaminima A, C i E (voće, povrće, žitarice)…

Potrebno je da njegu prilagodite vašem tipu kože.

Također, pored izbora odgovarajućih preparata za zimsku njegu, korisno je da redovno čistite kožu, radite piling, te nanosite hranjive maske. Pazite na izhranu, jedite dovoljno voća i povrća, te unosite dovoljnu kolilčinu vode u organizam.
Njega zrelije kože tijekom zime mora biti vrlo temeljita, jer će inače bore biti još dublje i još vidljivije. To ne znači da morate kupiti “najmasniju” kremu na koju naiđete. I kreme protiv bora moraju biti lagane, nježne i dobroupijajuće, što znači da nije dovoljno da budu jake i masne.

Suprotno uvriježenim stavovima kako je masna koža “neposlušnija” ljeti i kako se na vrućini izlučuje puno više sebuma, osobama koje imaju masnu kožu zima je puno teži period za njeno održavanje. Zrak je u zimskom period mnogo više nečist i nije lako zaštititi kožu koja je zbog prekomjernog lučenja lojnih žlijezda uvijek sjajna i mnogo prljavija nego ljeti. Svakodnevno čišćenje svih tipova kože, a posebno masne i mješovite, zimi zato mora biti temeljitije. Koža se zimi mnogo intenzivnije prlja jer više boravimo u zatvorenim prostorijama koje se zagrijavaju. U zraku ima puno čestica prljavštine i čađi. U zimskom periodu, za njegu masne kože treba odabrati pogodno mlijeko, losion, gel za umivanje i piling.

Također, nikako nemojte zaboravljati njegu osjetljive kože oko očiju.

Koža oko očiju je posebno nježna jer ima malo lojnih žlijezda. Uz to, mnoge žene loše podnose hladnoću, često im oći suze i “žmirkaju” više nego inače, što dodatno iritira kožu, jer je suze isušuju a žmirkanje uzrokuje pojavu bora. Dnevna krema oko očiju je najbolja kao lagani kremasti gel koji koža oko očiju brzo upija tako da se oči odmah mogu i šminkati.

Dakle, saveznik za njegu kože lica u zimskom periodu su hidratantne kreme, pravilna i shrana, i ne smijemo zaboraviti, zaštita kože od Sunca. Uz to, “počastite” kožu hranjivim maskama i masažom koje možete i sami uraditi.