Ponedjeljak , 17 Juni 2019

Svemoguće kantarionovo ulje


5bd747a0e555cbd12eeeef6f88c9ed15

Kantarionovo ulje ili u narodu znano kao ulje gospine trave, jedan je od nama najdražih darova prirode. Inače poznato kao prva pomoć za opekline i ožiljke, kantarionovo ulje pomaže bržem zarastanju rana i ožiljaka te smiruje upalne procese.

Pa iako to znamo, ponekad nam uopće ne padne na pamet koristiti ga za neke svakodnevne boljke.

Gospina trava ili ti “sunčeva biljka”  dobila je ime po Hiperionu, grčkom bogu sunca i bere se u doba godine kad je sunce najjače (od kraja lipnja do kraja srpnja) te ima zlatnožute cvjetove, poput sunca.

Kantarionovo ulje vrlo je masno iako dosta tekuće. Tamno je crvene boje i gorkastog okusa, a vrlo često se dobiva u kućnoj radinosti. Predlažemo nekoliko provjerenih načina svakodnevne primjene ovog zaista čudesnog proizvoda.

Ubodi od komaraca i ostalih insekata

Nanesete li kantarionovo ulje nekoliko puta dnevno na ubod od komarca, ne samo da će svrbež prestati, već će i oteklina splasnuti do ujutro, a flekica proći kroz par dana. Ista stvar vrijedi, primjerice, za ubode paukova ili mrava.

Prištići

Ovo ulje smiruje otekline i pomaže bržem zarastanju ožiljka od prištića, pogotovo istiskujete li prištiće. Nakon što ste istisnuli prištić, namažite mjesto tankim slojem ulja i ponavljajte to sljedećih par dana. Ranica će brže nestati.

Gljivične infekcije

Imate li problema s vaginalnim gljivičnim infekcijama, kantarionovo ulje idealno je za ublažavanje svrbeža i iritacije. Možete ulje namazati s vanjske strane ili njime natopiti tampon pa upotrijebiti. U početku će vas vjerojatno malo peći, ali to prestane nakon nekoliko trenutaka.

Piling

Svoj svakodnevni piling lica ili tijela možete nadopuniti kantarionovim uljem, ali preporuča se to koristiti ukoliko imate suhu kožu jer je ovo ulje dosta masno.

Posjekotine i ožiljci

Ulje pomaže bržem zarastanju rana, tako da mažite porezanu površinu nekoliko puta dnevno i cijelu stvar ćete ubrzati sigurno za nekoliko dana. Mazanje starih ožiljaka neće uroditi plodom, tj. oni neće nestati, tako da to možete izbjegavati.

Ispucale usnice

Ovo ulje idealno je kao zamjena za balzam za usnice. Izuzev činjenice da ima gorkast okus, zaista njeguje vaše usnice i pomaže bržem oporavku u slučaju ispucanosti. Isto se može primijeniti i, primjerice, ako vam je koža oko nosnica ili usnica ispucala zbog alergije/prehlade. U roku jednog dana stanje je sanirano – provjereno.

Izvor: she.hr