Utorak , 18 Juni 2019

Šta koje cvijeće znači?


Značenja cvijeća su se skoro izgubila. U 18. i 19. stoljeću su se mogli napisati rječnici o jeziku cvijeća. Evo značenja nekih cvjetova:

tulipani

Ruža:

U antičko doba ona je se zvala „kraljica cvijeća“. Ona je najprodavaniji cvijet. Ko ružu poklanja šalje jasan signal. Ona stoji za strast i ljubav. Roza ruža je manje napasna, ona ukazuje na nježne osjećaje.

Karanfil:

Ko želi izraziti antipatiju, odlučiće se za karanfil. U cvijetnom jeziku 18. i 19. stoljeća poruka karanfila je bila: „Prezirem te!“ Međutim bitna je boja karanfil. Crveni kaže: „Volim te toplo i prisno!“ A bijeli signalizira da je poklonodavac još slobodan i da je sve moguće.

Suncokret:

Tradicionalno značenje suncokreta je: „Prezahtjevni ste!“ Ali ne bojite se. Suncokret simbolizuje i radost i toplinu.

Tulipan:

Što je tulipan tamniji, to je jači osjećaj. Crni tulipan stoji za užarenu strast, a crveni za vječnu ljubav. Bijeli tulipan govori, da primalac nije sposoban za prave osjećaje.

Gerber:

Poruka gerbera: „ S tobom je sve ljepše!“ Za razliku od ruže, gerber se može poklanjati dragim komšijama ili kolegama.

Jorgovan:

S jedne strane jorgovan najavljuje proljeće i stoji za početak nove ljubavi, ali sa druge on postavlja i pitanje: „ Da li si mi vjeran?“

Ljiljan:

Bijeli ljiljan je prepoznatljiv znak francuske monarhije i oduvijek je bio simbol smrti. Crvenkasti ljiljan simbolizuje strast i požudu, žuti ljiljan lažnost i zavist, a narandžasti dezinteres.