Ponedjeljak , 24 Juni 2019

Recept za eliksir mladosti !


eliksir-za-mladolik-izgled

Da biste zadržali svoje zdravlje na optimalnom nivou i spriječili prijevremeno starenje cjelokupnog organizma usljed užurbanog načina života i nepravilne ishrane, ne treba ni mnogo para ni vremena.

Savremen način života, trka za poslom, prekovremeni rad, stres i štetni uticaj zagadjenosti životne sredine, svakako ostavljaju svoj trag i na našim licima. Potražite pomoć u prirodnim sastojcima od kojih se lako može pripremiti svojevrsni “eliksir mladosti i dugovečnosti”.

Ovo je naročito važno za žene, koje posebno brinu o izgledu kože i kose. Za njegu i lijep i blistav izgled, nije uvijek potrebno odvojiti  sumu novca za luksuzne kozmetičke preparate ili estetsku hirurgiju.

Naravno da su za zdravlje na prvom mjestu važni pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i duhovno zadovoljstvo. Postoje mnogi prirodni preparati koje možete i sami napraviti i koji će Vam pomoći da održite vitalnost i snagu za svakodnevne izazove, brige, napore i stresove. Sastojci su nam obično u kuhinji, na dohvat ruke.

Recept od lanenog ulja i limuna

Potrebni sastojci:

  • 100 ml lanenog ulja
  • Dva limuna
  • 1 glavica bijelog luka
  • Pola kilograma kvalitetnog prirodnog  meda

Očišćeni bijeli luk i limun (jedan bez kore i drugi sa korom) umiksajte u blenderu. Dodajte med i laneno ulje i dobro sve promješajte. Ovaj prirodni preparat čuvajte u frižideru u zatvorenoj staklenoj tegli i uzimajte tri puta na dan po jednu kafenu kašičicu prije obroka.

Laneno ulje sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), i palmitinsku masnu kiselinu, i bogat je izvor  važnih antioksidansa, pa u kombinaciji sa limunom efikasno čisti žučne kanale i jetru. Vitamin C iz limuna će ojačati imuni kapacitet organizma dok bijeli luk kao prirodni antibiotik štiti od virusa i bakterija. Češnjak i limun su inače već dobro poznata ljekovita kombinacija i u našoj tradicionalnoj medicini koja se koristi za liječenje prehlada, kašlja i gripa.

Izvor: saznajlako.com