Ponedjeljak , 24 Juni 2019

Pravilna njega zuba vaših ljubimaca


Četkanje zuba vašeg psa može zvučati kao zamorna i komplikovana dužnost, ali pokušajte zamisliti kako bi vama bilo da ne operete zube nekoliko dana ili u kakvom stanju bi bili da ih ne operete nekoliko godina?

kućni ljubimci pas

Jednako kao i kod ljudi, kod ljubimaca se na zubima mogu stvoriti bakterijske naslage i kamenac, što vodi do bolesti desni ili peridentitisa. Desni i zubna kost se povlače kao posljedica neliječene infekcije, što rezultira ispadanjem zuba, bolovima, upaljenim desnima i izloženim zubnim korijenima. Zubna higijena vašeg psa je važna za opće zdravstveno stanje. U kombinaciji s redovnim godišnjim pregledom zuba, navika zubne higijene kod kuće može dugoročno spriječiti bol i troškove.

Počnite tako da primite svog ljubimca i pogledate mu u zube. Kad se vaš ljubimac na to privikne, istisnite malo veterinarske zubne paste na svoj prst i utrljajte je na njegove zube. Budući da se većina veterinarskih pasta radi u određenim okusima nekim ljubimcima će se to svidjeti, a moguće je da će im se svidjeti i sva ta pažnja koju poduzimate oko njih. Nakon što se vaš ljubimac navikne na to da mu prstom utrljavate pastu na zube i desni, možete omotati prst gazom ili nataknuti na kažiprst mekanu gumenu četkicu za tu namjenu. Na taj način moći ćete odstraniti više ostataka hrane. Malo po malo, vaš će vam ljubimac dozvoliti da mu četkate zube četkicom za kućne ljubimce već za nekoliko sedmica. Četkanje je najučinkovitiji način odstranjivanja ostataka hrane, te se tako razvoj bakterija i stvaranje kamenca svode na minimum…Ukoliko vaš ljubimac stvarno ne podnosi četkanje zuba postoje alternative kao što su: igračke za žvakanje, tekućine za ispiranje i posebna prehrana.

Potrebno je dosta strpljenja i upornosti, no tih nekoliko uloženih minuta na dan mogu spriječiti neugodu, bolest i troškove u budućnosti.