Ponedjeljak , 17 Juni 2019

Pitajte stručnjaka: Je li normalno da papigica padne u nesvijest kada se zaleti u prozor?


thumbnail.ashx

VETERINARKA Mirna Žeželj iz Specijalističke veterinarske prakse Bojanić redovito, svakoga petka, odgovara na pitanja o vašim ljubimcima. Danas pomaže vlasniku koji se uplašio da mu je papigica uginula nakon što se zaletjela u prozor.

Papiga tigrica mi se zaletjela u zatvoreni prozor tijekom puštanja da slobodno leti sobom i pala kao da je mrtva. Jako sam se uplašio i mislio da sam je izgubio. Već sam se oprostio od nje i otišao u drugu prostoriju, da bih, kada sam se vratio, spazio da je nema i da stoji skrivena na polici iza knjiga. Lagano sam je uzeo i mazio i nakon nekog vremena se pomalo udobrovoljila i izgledala standardno veselo. Što joj se dogodilo i hoće li imati nekih posljedica od ove epizode?

Tigrice su posebno sklone stresu i šoku
Poštovani,
Neke ptice, posebno papigice tigrice, su posebno sklone stresu i šoku. Udarcem u staklenu površinu vaša je papigica osim udarca pretrpjela i lagani šok koji je uzrokovao ubrzani rad srca i nesvjesticu. Srećom, došla je k sebi kada se smirila. Nažalost, neke papigice radi pretrpljenog šoka i posljedičnog zatajenja srca ne prežive.

Trebalo bi izbjegavati bilo kakav stres kod papigica. Buka, promjene u okolini u kojoj žive, čak i posjet veterinaru radi novog okoliša mogu uzrokovati da se papigica uznemiri.
Mirna okolina bez buke i velikih promjena

Pobrinite se da papigica ima mirnu okolinu bez buke i velikih promjena. Kada je puštate letjeti, prozore i ostale staklene površine neka budu prekrivene zavjesama ili nalijepite naljepnice na prozore. Ako udari u nešto, smjestite je nazad u krletku, možete krletku djelomično prekriti tkaninom, osigurajte da je na toplom jer bi pad temperature mogao biti koban. Lagano razgovarajte s njom jer poznat, prijateljski glas može puno pomoći u oporavku.

Ako Vam se nakon nekog vremena čini da je ozlijeđena, da ne reagira na okoliš, ostaje u nesvijesti, ima nefiziološki položaj tijela, probajte se dogovoriti s vašim veterinarom da dođe u kućni posjet. Ako je to nemoguće i trebate je transportirati, dobro joj obložite transportnu kutiju, pokrijte je lakom tkaninom i nemojte voziti prebrzo.