Utorak , 18 Juni 2019

Zašto žene žive duže od muškarca ?


zene-zive-duze-od-muskaraca-01

Prosječni životni vijek današnjeg čovjeka iznosi 78 godina i devet i po mjeseci.

Ali prema statistikama, novorođena djevojčica može da očekuje da će živjeti 81 godinu, dok dječak rođen iste godine treba da očekuje da će živjeti 76, što je pet godina manje. Muškarci su biološki i sociološki u nezgodnijoj poziciji tokom cijelog života. Evo zašto.

Djevojčice su jače dok su u majčinom stomaku

Dječaci se u stomaku majke razvijaju sporije nego djevojčice, što znači da su im veće šanse da će umrijeti ako se prijevremno rode zbog slabije razvijenosti pluća ili mozga, objašnjava doktorka Marijen Legato, profesorica kliničke medicine na Univerzitetu u Kolumbiji.

Žene manje rizikuju nego muškarci

Nenamjerne povrede su treći po redu uzrok smrti među muškarcima. Na ženskom spisku su na šestom mjestu. Ali i za to je kriva biologija: dio mozga koji se nalazi u prednjem dijelu lobanje kontroliše odgovornost i proračunjavanje rizičnosti, a taj dio se mnogo brže razvija kod žena nego kod muškaraca, objašnjava doktorica Legato.
Zbog toga muškarci vole više da rizikuju, pa upadaju i u više nevolja koje mogu biti pogubne.

Žene kasnije obolijevaju od srčanih bolesti

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti kod muškaraca i žena, ali muškarci više obolijevaju od njih i češće umiru od njih, čak u tridesetim i u četrdesetim godinama. Žene u prosjeku razvijaju srčane bolesti 10 godina kasnije od muškaraca. One su zaštićene od njih do menopauze, jer njihova tijela do tada proizvode mnogo estrogena, koji arterije održava jakim i fleksibilnim.

Žene imaju bolje društvene odnose

Prijatelji su ljekoviti. Ljudi sa jakim društvenim vezama imaju 50 odsto manje šansi da umru prije vremena od onih sa samo nekoliko društvenih kontakata, tvrde u britanskoj studiji iz 2010.

“Većina muškaraca zadržava svoj stres i svoje brige za sebe, dok žene traže ljude i pričaju sa drugima”, objašnjava doktorica.

Izuzetak su vjenčani muškarci, što još jednom potvrđuje zaključke do kojih su mnoge studije došle: da su oni zdraviji i da duže žive.

Žene bolje brinu za svoje zdravlje

Žene za 24 odsto više posjećuju doktora, tvrdi Agencija za istraživanje i kvalitet zdravstvene njege. Zapravo, čak četvrtina (28 odsto) muškaraca ne ide na redovne preglede. Muškarci najčešće poriču da su bolesni ili umanjuju svoje simptome, jer ne žele da odu kod doktora i da saznaju da nešto nije u redu, tvrdi doktorica Legato, piše CDM.

Izvor : source.ba