Utorak , 18 Juni 2019

Pet načina za BRZO ublažavanje menstrualnih bolova


menstrualni_bolovi-01

Nije lako biti žena! Pored svih obaveza koje svakodnevno imamo, jednom mjesečno patimo i od menstrualnih bolova. Njihov glavni uzrok je hormonalna neravnoteža u tijelu.

Tokom ovih dana u mjesecu, uglavnom se oslanjamo na medikamente, ali (u svom bolu) zaboravljamo da oni mogu imati i štetne nuspojave. Evo par prirodnih načina koji vam mogu pomoći da ublažite menstrualne bolove.

Sok od aloje i meda

Prirodni sok od aloje vere ima svojstva ublažavanja bolova. Pomiješajte jedan dio ovog soka i dodajte kašičicu meda. Dobijenu mješavinu pijte dva do tri puta dnevno. To vam može pomoći da spriječite nastanak menstrualnih bolova. Sok od aloje vere pomaže da se reguliše normalan protok krvi tokom onih dana u mjesecu.

Tople obloge

Ovaj metod najbolje funkcioniše da se ublaži bol. Stavljajte tople obloge na stomak. Efekat možete osjetiti u roku od pet minuta. Ovo će vam pomoći da spriječite bol i grčeve. Također, mnoge žene ublažavaju bol alternativnom terapijom: prvo stavljaju tople, a zatim hladne obloge.

>> Najbolji narodni lijek za menstrualne tegobe

Sok od ananasa

Obzirom da je ananas bogat enzimom koji se naziva bromelain, njegovo prisustvo u organizmu pomaže kod opuštanja mišića i grčeva tokom onih dana u mjesecu. Popijte čašu soka od ananasa i ublažite bol. Preporučujemo da pijete prirodni sok od ananasa, bez dodataka (tražite u biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane). Ukoliko ge ne možete naći, onda jedite svjež ananas. Pored soka od ananasa i sok od mrkve vam može pomoći da ublažite menstrualne bolove.

Joga

Određene poze joge pomažu da se ublaži bol i spriječe grčevi tokom menstrualnog perioda. Da biste olakšali bol, upražnjavajte poze kao što su “kamila” i “lotus”. Nemojte pretjerivati sa vježbama te ih praktikujte ako se osjećate udobno dok ih radite.

Aromaterapijska kupka

Ona vam pomaže da opustite mišiće i ublažite grčeve. Njeni rezultati su, kod većine žena, i više nego efikasni.

Izvor: brzevijesti.ba