Ponedjeljak , 24 Juni 2019

Nove zavjese da osvježe vaš dom


Postoje nebrojene kombinacije kakve mogu biti zavjese iz snova, ali ne treba vam baš to da ih morate nositi na hemijsko čišćenje, pogotovo ako se radi o zavjesama u kuhinji.

zavjese za dom

Uz funkcionalnost koju pružaju, zavjese su svakako najdekorativniji element jednog doma. Osim što nas odvajaju od ostatka svijeta i skrivaju od pogleda i neželjene svjetlosti, zavjese i dekori mogu oplemeniti i uljepšati, upotpuniti i razveseliti sobe, kuhinje, pa čak i kupatila.
A u trenucima kada vas uhvati kreativna inspiracija, možete promijeniti postojeće uz malo truda i novca te svome prostoru, uz nove detalje, dati potpuno novi izgled.

I ako niste ljubitelj zavjesa, današnji dizajn pruža više od klasičnih zavjesa zbog kojih imate predrasude. Pamuk, poliester, svila, brokat… sve je dozvoljeno, a da se ne vežemo samo za naziv zavjese, spomenut ćemo dekore, venecijanere, panele, rimske zavjese, vitraže, plisse zavjese, trakaste zavjese.

Ako već imate zavjese i zadovoljni ste njima, zasigurno ćete barem još jednom poželjeti nešto novo. Za početak, razmislite želite li da vaši ukrasi na prozoru zamrače prostor, odnosno je li vam više stalo do intimnog ugođaja ili estetike ili vam je važno i jedno i drugo.
Proučite svoje prozore. Dimenzije, oblik, način otvaranja. Ovaj dio je jako bitan za odabir mehanizma ili karniše kako bi sve bilo, ne samo lijepo, već i praktično.

Budite pažljivi pri izboru materijala. Vodite računa o sastavu i načinu održavanja. Postoje nebrojene kombinacije koje mogu biti zavjese iz snova, ali ne treba vam baš to da ih morate nositi na hemijsko čišćenje, pogotovo ako se radi o zavjesama u kuhinji.
Postoji i niz tkanina koje se skupljaju u pranju (lan, pamuk, žutica), stoga je jako bitno materijal oprati prije krojenja.
Vodite računa i o uzorku. Npr. kod sitnog cvjetnog uzorka svejedno je kako će se krojiti, dok je s velikim cvjetnim uzorcima situacija sasvim drugačija. Isto je i s prugama te rasporedom uzoraka.

Nemojte zanemariti prostor u kojem će stajati zavjese. Nije isto birati zavjese za uređenu ili praznu prostoriju. Dobro proučite detalje i boje u namještenom prostoru. Ima slučajeva kada se prema zavjesama uređuje ostatak prostora. Bitno je da kod uređenja pronađete nit vodilju. To može biti tepih, stolnjak, boje zidova, detalj (svijećnjaci, vaze…).