Ponedjeljak , 17 Juni 2019

Najjeftinije destinacije za turiste!


Američka medijska kuća Ej-Bi-Si njuz (ABC news) analizirala je koji su to evropski gradovi najisplativiji skromnom budžetu mladih turista…

 

Happy tourist sightseeing city with map

exluziv.info

Poredeći cijene noćenja u hostelu, tri “budžetska“ obroka i dvije karte u gradskom prevozu dnevno, Ej-Bi-Si je sačinuio listu mladima najpristupačnijih evropskih gradova na čijem čelu je prestonica Rumunije.

 

Najjeftiniji evropski grad za putnike “na budžetu“ je Bukurešt, koji “definitivno nije najljepši rumunski grad, ali se u njemu dnevno može proći sa 23,38 dolara“, navodi američka televizija.

 

Na drugom mjestu nalazi se bugarska prijestonica Sofija, koja je ocijenjena kao “veoma prijatan grad, koji pruža dobrodošlicu inostranim turistima“, i u kom će vam dnevno biti dovoljno 24,43 dolara.

 

Treći najjeftiniji grad je poljski Krakov, za koji Ej-Bi-Si tvrdi da ga treba posetiti prije nego što tražnja podigne cijene kao u Pragu i Budimpešti. U Krakovu dan možete provesti sa 25,06 dolara.

 

Sljedeće na listi je Sarajevo, gdje su u dnevne troškove od 25 do 26 dolara uključena i tri “jeftina, lokalna piva“, navodi Ej-Bi-Si, dodajući da je Sarajevo “još jedan divan grad koji pokušava da privuče turiste“.

 

Peti na listi američke televizije je Kijev, gdje se dan može provesti za 26 dolara, iako je snalaženje u njemu donekle otežano za turiste koji ne znaju ruski ili ukrajinski.

 

Šesto mjesto, sa takođe 26 dolara po danu, zauzima letonska prijestonica Riga, u kojoj su hosteli posebno povoljni.

 

Na sedmom mjestu našao se Beograd. “U Beogradu nećete naći mnogo atrakcija za koje se plaća ulaz, ali ćete naći živ i interesantan urbani centar sa aktivnim noćnim životom i primamljivim cijenama“, navodi američka televizija.

 

Na osmom mjestu najjeftinijih gradova našla se Budimpešta, gdje dan košta 31,49 dolara. “U Budimpešti možete posjetiti brojne zamkove i katedrale, a termalne banje dovoljno su jeftine čak i za bekpekere“, navodi Ej-Bi-Si.

 

Sljedeći grad u kom je moguće jeftino proći je Varšava, za koju je dovoljno 35,78 dolara. Poljska prijestonica postaje sve popularnija, iako brojni turisti radije biraju Krakov.

 

Deseto mjesto na listi pripalo je Zagrebu, koji turisti često zaobiđu da bi posjetili popularne gradove na hrvatskoj obali, navodi američka medijska kuća. Za Zagreb je, međutim, dovoljno 38,95 dolara dnevno, što je prilično jeftino za evropske standarde, pogoto u poređenju sa susjednom Italijom.