Ponedjeljak , 24 Juni 2019

Maske za masnu u nečistu kožu


homemade-face-masks-for-acne2-620x350

Koža nekih osoba luči masnih materija što doprinosi zadebljanju rožnatog sloja kože i zatvaranju pora. Pojavljuju se mitiseri i bubuljice. Maske sa kamilicom, peršunom ili divljim renom čiste i smiruju kožu i ponekad vrlo efikasno uklanjaju akne.

Maska od meda i limuna
Uzeti dvije kašike meda i kašičicu limunovog soka. Dobro izmiješati masu i nanijeti na lice. Posle 20 minuta isprati mlakom vodom.

Maska protiv osipa
Ova maska je odlična za sve koji imaju problema s osipom po koži.
Izgniječiti 4-5 opranih, zrelih jagoda i izmiješati sa jednom kašikom meda. Ostaviti na koži 20 minuta i umiti se mlakim mlijekom.

Maska protiv crvenila
Ova maska je kao naručena za uklanjanje nečistih materija i sprečavanja crvenila. Polahko izmiješati 1 dl jogurta i kašičicu brašna od krompira. Masku nanijeti na lice i vrat u sloju debljine 0,5 cm i ostaviti 30 minuta. Kožu dobro isprati hladnom vodom.

Maska od peršuna
Za ovu masku potrebno je sitno isjeckati šaku opranog peršunovog lista, pomiješati sa dvije do tri kašike mladog sira sa 0% masnoće. Ovu masku nanije na lice, preko nje staviti čistu gazu. Posle 20 minuta isprati mlakom vodom.

Maska od divljeg rena
Potrebno je dva svježa lista rena kuhati desetak minuta u 2 dl vode. Potom dvije kašike rena kuhati desetak minuta u 2 dl vode. Potom dvije kašike pripremljenog čaja od rena promiješati sa jednom četvrtinom narendanog i propasiranog krastavca. Masku nanijeti na lice, prekriti gazom i držati 20 minuta, a nakon toga isprati mlakom vodom.

Maska od kamilice
Ova maska je takođe dobra za čišćenje kože. U 2 dl vode treba skuhati jednu kašiku cvjieta kamilice, pa čaj prohladiti. Dvije kašike pripremljenog čaja pomiješati sa dvije kašikem ljevenog badema. Nanijeti masku na lice, odmoriti se, a zatim isprati mlakom vodom.

 

Izvor:ljepota i zdravlje