Ponedjeljak , 17 Juni 2019

KUPINE KAO LIJEK


14411001514d1f0d12d9e68835961393_extreme

Nazivaju je još i crnom jagodom, crnom kupinom, crnom malinom, kupinjačom i kupinom divljom. Ova biljka poznata je još iz antičkih vremena, a rasprostranjena je većinom po sjevernoj polutki naše planete. Grčki liječnik Dioskurid preporučivao ju je za liječenje usne šupljine, crijeva, želuca, maternice, kože i raznih rana, Plinije za proljeve i krvarenja, a Galen za odstranjivanje kamenaca. Kao dobar lijek za grlobolju, zubobolju, migrenu, groznicu i kašalj, spominje je i sveta Hildegarda u srednjem vijeku.
Kupina raste kao veliki grm dugih i savijenih grana punih bodlja. Listovi su perasti, na rubu pilasto nazbuljenih, s gornje strane tamnozeleni i glatki, a odozdo obrasli gusto pustenastim dlačicama. Cvjetovi su bijeli, smješteni na lažnom štitcu, a svaki cvijet nosi mnogo peštica iz kojih se razvija po jedna mala mesnata koštunica, a sve zajedno povezane čine plod kupine koji je najprije zelenocrven, a potom crn. Slična vrsta je ostruga (Rubus caesius L) koja pripada istom rodu kao i kupina.
Cvate u svibnju i lipnju. Bezmirisni mladi listovi su gorkastoslatkasti, a plod je mirisan, sladak i sočan.
Kupina raste uz rubove šuma, polja, oranica, livada, šikara i živica, uz putove, pruge i potoke. U našoj zemlji uspijeva na svim nadmorskim visinama, od obale mora do viših planina.
Protiv nametnika u crijevima, glista, trakavice, ameba, svježe plodove kupina valja uzimati u većoj količini kao i sok od kupina pomiješan s rakijom. Kupina osvježava i hladi organizam, te se sok pije i kod visoke temperature. Jača krv i cijeli organizam, umiruje živce pogotovo napetost i nervozu, te pomaže kod nesanice, u tom je slučaju dobro pojesti obrok kupina prije spavanja ili popiti sok pomiješan s malo rakije. Korijen kupine u čajnim mješavinama pojačava diuretično djelovanje i pomaže u zaustavljanju krvarenja u menopauzi.

Detektor
Ako su listovi kupine s donje strane glatki znači da na tom mjestu ima mnogo podzemnih voda, a ako su s donje strane dlakavik ima ih malo i jako su duboko.

Kontraindikacije

Osobe s poremećenom probavom i zatvorom ne bi smjele uzimati kupinu ni u kom obliku.

Protiv pušenja

Žvakanje mladih izdanaka, pupoljaka kupine pomaže nastojanja u prestanku pušenja, jer poslije žvakanja, cigareta nikako ne paše.

 

Ljekovito djelovanje kupina:
– Čaj od listova kupine je dobar (preporuka komisije E) za sve vrste proljeva, a njime ispiremo i grlo kod upale krajnika, zubnog mesa, guše, ranica, te kod povišene temperature. U čak za grgljanje dobro je dodati sto kapi propolisa. Kod upale zubnog mesa i skorbuta dobro je žvakati listove.
– Mladi izdanci i listovi kupine, s mladim izdancima koprive, bazge, jaglaca i šumske jagode dio su poznatog proljetnog čaja za čišćenje krvi.
– Za izbacivanje sekreta i sluzi iz bronhija, čaju od listova kupine dodati med i propolis. Takav čaj otvara apetit te liječi želudac. Čaj od listova pojačava mokrenje.
– Plodovi kupine dobar su afrodizijak, pa ga zbog toga cijene u arapskom narodu, gdje njeguju i običaj žvakanja listova. Vina i sirupi od kupine također pojačavaju spolni nagon muškaraca.
– Kupina je bogata vitaminom C te se koristi za jačanje želuca, probave, pluća, krvi i zubnog mesa. Jača, čisti i obnavlja crijevnu floru, a suhim plodovima kupine jača se slabi želudac.