Utorak , 18 Juni 2019

Koliko dnevno smijete da popušite cigareta


cigare-zdravlje-duhan-nikotin-01Nema tog strastvenog pušača koji sebi nije postavio ovo pitanje, dok podanički unosi u sebe dim prve cigarete iz druge kutije toga dana.

 

Cigarete su, ako niste znali, najprodavaniji proizvod na planeti, pošto se svake godine pazari oko jednog biliona, odnosno hiljadu milijardi komada. U pitanju je industrija teška više od 400 milijardi dolara, što je čini jednom od najmoćnijih na svijetu.

Balkanci nisu najveći pušači, premda mislimo da jesmo, ali svakako jesmo relativno u vrhu liste, po procentu populacije koja puši. Taj broj se smanjuje, naravno, zbog porasta cijena, zbog anti-kampanje, pa možda i zbog krajnje neefikasnih zakona protiv pušenja na javnim mjestima.

Međutim, ako ste strastveni pušač i ništa vas na ovom svijetu ne može natjerati da se odreknete svog slatkog poroka, vjerovatno ste se nekada zapitali koliko je potrebno da unesete u sebe na dnevnoj bazi da biste umrli.

Matematika je u ovom slučaju jako jednostavna. Procjenjeno je da donji limit smrtonosne doze nikotina može da bude i između 30 do 60 miligrama, odnosno od 0.5 do 1.0 miligrama po kilogramu odrasle osobe. Pošto u prosjeku (dozvolite nam da zaokružimo), jednostavno se dolazi do cifre od minimum trideset cigareta.

Međutim, ovo nije ni konačna ni tačna računica, za slučaj da ste se uplašili od te druge kutije koju otvarate danas.

Pušač apsorbuje samo deseti dio nikotina jedne cigarete, dakle 0,1 miligram, što znači da je potrebno da popušite barem 300 cigareta u jednom danu,
odnosno 15 kutija, da bi ste ispustili dušu. Ta cifra je verovatno još i veća pošto ćete u toku ovog procesa iz sebe i izbacivati ono što ste već uneli.

Pored toga, istraživanje iz prošle godine pokazuje da je minimalna doza i veća od toga, te neki naučnici tvrde da je potrebno progutati od 500 do 1.000 miligrama ili popušiti od 6,5 do 13 miligrama po kilogramu, što je dramatično više nego što se obično misli.

Zbog ovoga recimo američka agencija za hranu i lijekove smatra da je malo vjerovatno da će se bilo ko otrovati nikotinom od pukog pušenja.

Ovo svakako ne znači da biste sa tim trebalo da se igrate; na stranu to što cigarete ozbiljno štete vašem zdravlju, što mogu da izazovu rak pluća i/ili grla, impotenciju, sterilnost, pušačku nogu, i tako dalje: iznenadićete se da do trovanja nikotinom zapravo i dolazi.

Dva brata su se fatalno otrovala nakon što su popušili sedamnaest ili osamnaest lula duhana; prosipanje visoko koncentrovanog nikotina po koži takođe može dovesti do trovanja pa čak i smrtnog ishoda, a mnogi neiskusni ljudi koji beru duhan mogu zapatiti od zelene duhanske bolesti jer imaju dermalni kontakt sa vlažnim listovima duhana.

Izvor : dnevni.rs