Ponedjeljak , 27 Maj 2019

Kako sagorijeti kalorije sjedenjem


sedenje-kalorije-490x326-01

Najgora stvar koju možete učiniti za svoje tijelo je cjelodnevno sjedenje. Ako radite takav posao, pobrinite se da ipak s vremena na vrijeme ustanete, prošetate i rastegnete noge – to će uveliko pomoći.

Činjenica jeste da dugotrajno sjedenje utiče na zdravlje čovjeka, a može dovesti do problema kao što su slabljenje mišića, problemi s debelim crijevom, loše držanje i problemi s kičmom. Do toga dovodi mišićna neaktivnost cijelog tijela, a to je posljedica sjedenja. U idealnom slučaju trebalo bi ustati barem svakih sat vremena, rastegnuti se, napraviti nekoliko iskoraka i slično. Kako u većini slučajeva to nije moguće, donosimo vam savjete koje je dobro poslušati ako imate takav posao na kojem većinom sjedite. Ponavljajte ih kad god se sjetite, sagorijevajte kalorije na taj način, a istovremeno vježbajte i podstaknite aktivnost tijela.

Budite nemirni

Nemojte samo sjediti kao kip na mjestu. Tapkajte nogom, migoljite se na stolici i slično. Bez kretanja na taj način možete izgubiti i do 100 kalorija. Također, istresite svoje ruke, protegnite glavu i vrat, sjedite uspravno, uspravite lopatice. Važno je samo da ne sjedite ukočeno i mirno sve vrijeme – a i bolje za vas.

Uspravite noge

Uspravite svoje noge tako da budu paralelne s podom, a tako da vam se zategnu bedreni mišići. Držite tako nekoliko sekundi, spustite i ponovite opet. Za veću otpornost, stavite jednu nogu preko druge i radite vježbu.

Trbušni mišići

Kada sjedite, zategnite svoje trbušne mišiće. Držite tako nekoliko sekundi, opustite i ponovite koliko puta možete. Također, pokušajte ovo. Podignite svoja stopala nekoliko centimetara od poda, držite kratko i spustite. Ponovite po želji.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba