Ponedjeljak , 27 Maj 2019

Kako pravilno i veoma brzo oljuštiti Šipak ili Nar


šipak

Nar ili šipak je omiljena voćka jeseni, izuzetno je zdrava, ali ponekad kada moramo ljuštiti nar možemo se susresti sa raznim problemima. Ovdje Vam donosimo brzi savjet kako najbolje oljuštiti nar u najkraće mogućem vremenskom periodu…

kako oljuštiti nar

Postoji par trikova za ljuštenje nara čisto i učinkovito. Napunite zdjelu srednje veličine s hladnom vodom i postavite ga na stranu. Ako imate gumene rukavice, posao će biti mnogo lakši.

krunica nara

1. Izrežite krunu nara (poput stabljike od bundeve)

odvojite krunicu nara

2. Uočite raspored nepravilnih ispupčenja na kori nara gledajući odozgo. Ispupčeni dijelovi nara su puni ploda, dok su uvalni dijelovi nosači ploda i ujedno mjesta po kojem ćete napraviti plitke rezove.

pravilno ljuštenje nara

3. Napravite plitke rezove do pola centimetra u svakom uvalnom području, kao na slici. Rezovi moraju započeti u već urezanoj krunici nara, a završiti kod same peteljke nara. Ako ste ovo učinili pravilno, nećete imati oštećenih crvenih plodova nara, samo ćete imati rezove kroz bijele jezgre unutarnje kore.

kako oljuštiti šipak

4. Koristeći oba palca razdvojite prema vani, otvarajući nar poput cvijeta.

oljušteni nar

5. odvojite svaki klin s peteljke i postaviti sve dijelove na stranu.

kako pravilno oljuštiti nar

Ljuštenje nara pod vodom ima nekoliko prednosti. Prvo, bijela srž pluta, dok će plod potonuti, što će Vam pomoći da veoma lako odvojite otpad. Drugo, voda će isprati ljepljive ostatke, kao i zaštitu od slučajno slomljenih sjemenki od prskanja i mrlja na vama, koje je kasnije veoma teško ukloniti sa odjeće. Treće, gustoća vode pomaže da izbacite oštećene plodove bez puno truda.

komanje nara

6. Čistite jedan po jedan klin, ne više njih ili sve odjednom. S obje ruke uzmite klin s korom okrenutom prema gore, plodove odvajajte pod vodom. Pritisnite oba palca u koru, dok pomičete prste po plodovima prema van, preko površini crvenih sjemenki. Oni bi se trebali odvojiti bez previše otpora i potonuti na dno posude. Kada imate većinu ploda van u posudi, možete okrenuti klin gore te pažljivo odvojiti nekoliko preostalih plodova. Odbacite praznu koru i sklonite preostale bijele srž s površine vode.

SAVJET PLUS: Ne bacajte vanjsku koru od nara. Osušite je i čuvajte u kućnoj apoteci. Nevjerovatno sredstvo koje će vam pomoći kod svih stomačnih infekcija i oslobodiće vas crijevnih poremećaja

kako oguliti nar

7. Nakon što ste oljuštili sve klinova, ulijte zdjelu vode i oljuštene plodove u cjedilo. Isperite plodove hladnom vodom, nemojte pritiskati plodove rukom da ga ne oštetite. Čista hladna voda će oprati jako ljepljivi sok i sve ostale sitne prljavštine ako ih ima.

Šipak u zdijeli

Plod nara je idealan za salatu, uz čokoladne tortice, također i za sladoled, ali svježe oljušten nar je najbolje jesti kašikom.! Plod nara ima bolji okus ako se posluži hladan. Za one koji ne znaju, špice unutar ploda su jestive, i veoma zdrave, premda ima ljudi koji troše mnogo vremena sisajući sočni crveni dio te odbacuju sitno bijelo sjeme. Nema otpada, jedite cijeli plod!

kako poslužiti nar