Utorak , 18 Juni 2019

Kako odabrati dobre sunčane naočale? Uz mali test kvalitete


Smeđa stakla pomažu kratkovidnima, zelena dalekovidne, a žuta sportašima. Kod isprobavanja pomičite glavu da bi provjerili mijenja li se slika na vertikalnom rubu

f18717a2e560add55dec

Sunčane naočale su mnogo više od običnog modnog dodatka, a najvažnija funkcija im je zaštita zdravlja oka i okolnog tkiva od djelovanja sunca. UV zračenje može oštetiti kožu, povećati rizik od zamućenja leće i nastanka mrene, a također je povezano i s makularnom degeneracijom. Najopasnija sunčeva svjetlost je ona koja se odbija od visoko reflektirajućih površina poput snijega, vode, pijeska, ali i pločnika.

Provjerite zaštitu
Na svakom okviru sunčanih naočala potražite znak CE koji jamči da su one u skladu s europskim standardima za UV zaštitu. Ako niste sigurni pružaju li vam kupljene naočale potrebnu zaštitu, kvalitetu njihovih leća možete provjeriti kod svakog okulista.

Na naljepnici ili deklaraciju uz naočale kod onih kvalitetnih treba pisati da blokiraju 99 ili 100 posto UV A i UVB zraka. Bitna je i UV 400 zaštita koja blokira zrake svjetla s valnom duljinom do 400 nanometara, što znači da štite i od najmanjih UV zraka.

Boja stakla je isto bitna
Premaz na leći koji blokira UV zrake je proziran, tako da tamnija stakla ne jamče nužno veću zaštitu. Ipak, nijansa igra važnu ulogu u percepciji boja, pa se odabiru prema preferenciji i navikama kupca. Žute ili ružičaste leće mogu otežati prepoznavanje boja na semaforu, dok zelene, sive i smeđe leće umanjuju distorziju boje te su bolji odabir za volanom. Žute leće idealne su za bavljenje sportom jer pomažu pri slabijem osvjetljenju te izoštravaju sliku. Smeđa stakla najbolji su odabir za kratkovidne, dok se onim dalekovidnima preporučuju zelena stakla.

Provjerite kvalitetu leće
Cijena naočala nije mjerilo kvalitete, složni su stručnjaci. Ipak, vrlo jeftine sunčane naočale češće sadrže leće koje se rade iz kalupa, nego polirane, što utječe na njihovu optičku kvalitetu. Da bi sami testirali kvalitetu, koncentrirajte se na vertikalni rub ili liniju leće. Pomičite glavu unaprijed i unatrag, pa ako se slika mijenja ili pomiče, leće tada najvjerojatnije imaju optički defekt te nisu kvalitetne.

Polarizirane leće su više za more
One smanjuju odsjaj i filtriraju sunčevu svjetlost koja se odbija od površine poput vode. Odličan su izbor za nautičke ili vodene sportove, no istovremeno su loše za precizan vid pri pogledu na mobitel ili računalo.

Polikarbonatne leće najučinkovitije u sportu
Nove serije sportskih naočala izrađene su od polikarbonata te su iznimno otporne na lomove i ogrebotine. Preporučuju se sportašima i tinejdžerima, a po potrebi mogu biti i dioptrijske.

Veće naočale su bolje
Što su veći okviri naočala, to se veće područje kože oko očiju štiti od UV zračenja. Tako smanjuju rizik od nastanka pigmentacijskih mrlja i bora, a također je i manji rizik od prodiranja zraka sa strane oka.

Udobnost je važna
Sunčane naočale trebaju ugodno “sjesti” na nos i uši bez osjećaja težine ili grebanja. Kod isprobavanja naočala nagnite glavu prema naprijed, a ako se one pomiču na nosu tada su preširoke za lice. Razvucite širok osmijeh, a ako se naočale podignu na obrazima, tada su okviri preblizu licu.