Utorak , 18 Juni 2019

Kako da najbolje očistite tepih: 3 domaća sredstva za blistave i mirisne podne prostirke


0f56c_usisivac-i-prasko-01

Temeljno čišćenje tepiha najčešće ostavljamo za proljetno vrijeme, ali do tada na njemu se mogu nakupiti prljavštine i bakterije. Uklonite prljavštinu, mrlje i neprijatne mirise uz pomoć tri prirodna sredstva.

Prije nego što se pripremite za čišćenje, neophodno je cijelu površinu usisati. Pogledajte u nastavku tri domaća recepta za čiste i mirisne tepihe.

Sredstvo za dubinsko pranje tepiha

– pola šolje sode bikarbone

– 10 kapi eteričnog ulja kedra i 10 kapi eteričnog ulja limete

Sve sastojke ubacite u plastičnu kesicu i ostavite da odstoje jedan dan. Tepih prije korišćenja pripremljene smjese dobro usisajte pa smjesu pospite po cijeloj površini, pošpricajte čistom vodom i četkom dobro istrljajte tepih. Ostavite da odstoji najmanje pola sata, potom tepih ponovno usisajte.

Sredstvo za skidanje mrlja s tepiha

– 3 dcl jabukovog sirćeta

– 7 dcl soka od limuna

– pola litre vode

– 1 kašika sode bikarbone

– par kapi eteričnog ulja lavande

Sve sastojke ubacite u posudu i dobro izmješajte pa u u nju umočite četku za pranje tepiha i dobro istrljajte površinu, posebno one dijelove na kojima su mrlje. S obzirom da su u smjesi svi prirodni sastojci koji ne stvaraju pjenu, tepih nije potrebno ispirati nego ga samo nakon sušenja dobro usisati.

Sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa sa tepiha

– 2 kašike tečnog sapuna

– 40ml alkoholnog sirćeta

– pola litra tople vode

– 1 kašićica boraksa

– 6 kapi eteričnog ulja limuna, 3 kapi eteričnog ulja čajevca

Sve sastojke stavite u staklenu posudu i dobro izmješajte, zatim ih prespite u bocu sa fajtalicom (možete u bocu koju ste nekada koristili za čišćenje prozora) i dodajte vodu. Dobro protresite i poprskajte po cijeloj površini tepiha, ostavite oko 20 minuta, pa usisajte tepih.

Izvor: lisa.rs