Ponedjeljak , 24 Juni 2019

Izgubljeni izumi Nikole Tesle koji bi promijenili svijet


maxresdefault

Odbačene i namjerno zaboravljene” Tesline pronalaske koji bi, da su se primjenili, definitivno promijenili svijet u kojem živimo.

Leteći tanjir

Godine 1911. u intervjuu za “New York Herald”, Tesla je rekao da radi na letjelici koja će prkositi gravitaciji.

Vazdušni brod

Tesla je svojevremeno sugerisao da če “vazdušni brodovi” prevoziti putnike od Njujorka do Londona za tri sata i da će putovati na 13 kilometara iznad zemlje.Takođe, ovi brodovi trebalo je da budu bespilotni i da crpe energiju iz atmosfere. Mnogi smatraju da su današnji dronovi razvijeni na osnovu Teslinih ideja.

Besplatna električna energija

Uz pomoć finansijskih sredstava koja je obezbedio JP Morgan, Tesla je dizajnirao Vardenklif kulu, gigantski bežični predajnik koji je navodno bio sposoban da obezbijedi bežičan prenos podataka i energije čitavoj planeti.Tesla je prvobitno namjeravao da emituje tekstualne poruke, slike i talefonski signal, ali je projekat prerastao u ideju o snabdjevanju cijelog svijeta električnom energijom. Nažalost, besplatna struja nije profitabilna i JP Morgan je odbio da finansira promjene. Projekat je napušten 1906. godine.

Teslin oscilator

Pred kraj 19. vijeka, Tesla je konstruisao mali oscilator koji je, kada bi se prikačio za neki objekat, izazivao efekat zemljotresa. Uvidjevši katastrofalan uticaj takve naprave, Tesla je, prema sopstvenim riječima, uzeo čekić i u potpunosti ga uništio.

Izvor:banjaluka.com