Utorak , 18 Juni 2019

Ideje za uređenje malog dvorišta ili vrta


7539a1b30386b8951ffea14c91e802dc_XL-2

Ukoliko imate malo dvorište ili vrt, uz pomoć ovih ideja moći ćete maksimalno da iskoristite svaki pedalj tog prostora.

Nekoliko ideja za uređenje malog dvorišta ili vrta

Napravite sobu pod otvorenim nebom

1-pergola-u-dvoristu

Pretvorite malo dvorište u divnu sobu uz pomoć pergole. U ovom primeru je mala drvena pergola izgrađena u dvorištu prekrivenom šljunkom, a prostor upotpunjuje čvrsta drvena garnitura za sedenje. Pergola stvara osećaj ograđenog prostora i čini dvorište većim nego što jeste.

 

Koristite šljunak

 

 

2-garnitura-za-sedenje

Rizla ili šljunak je divno rešenje za malo dvorište, a nije zahtevno za održavanje. Takođe je lakše za postavljanje i jeftinije od cigli ili kamenih ploča. Potrebno je samo da ispod šljunka postavite polietilensku podlogu koja sprečava izbijanje korova. U brdovitim predelima šljunak pomaže kišnici da se cedi kroz tlo umesto da juri nizbrdo.

 

Dodajte jezerce

4-jezerce-u-dvoristu-2

Ne treba vam ogromno dvorište da bi imali vodeni vrt. Zapravo, postavljanje vodenog vrta je pravi način za rešenje uređenja niskih ili vlažnih delova u vašem dvorištu. Čak i ovako malena oaza može da privuče veliki broj šarenih leptira i ptica.

Napravite staze

8-krivudava-staza-u-dvoristu

Da bi sprečili mešanje trave iz travnjaka sa lejama cveća možete da uredite stazu duž ivice leje. Pored toga što sprečava rast korova oko cveća, staza obezbeđuje i lak pristup vrtu kolicima, kosilici i ostaloj baštenskoj opremi.

 

Obojite svoj kutak

14-dvoriste-ukraseno-bojama

Senovito dvorište je divno mesto za popodnevni odmor u toku leta, ali često može da izgleda mračno i tmurno. Osvetlite kutak jastucima, tkaninama, prostirkama i saksijama u raznim bojama i dezenima.