Ponedjeljak , 24 Juni 2019

Geolozi ispod isušene zemlje pronašli vodeno blago


Geolozi ispod isušene zemlje pronašli vodeno blago

Kalifornija je zbog nedostatka vode već dvije godine u vanrednom stanju i već je šest godina pogođena sušama. Šumski požari su progutali više od 80 kvadratnih kilometara na jugu te američke savezne države, prisiljavajući na evakuaciju stotine ljudi0aae1a8aacfc6119e81cab6bda73d4e8

Velike rezerve vode, triput veće nego što se mislilo, otkrili su geolozi duboko pod isušenom kalifornijskom zemljom, navodi se u studiji objavljenoj juče.

“Rijetko se dešava da nađete tako velike rezervevode, ali mi smo uspjeli”, rekao je Robert Džekson sa univerziteta Stanford. “Ima je puno više nego što smo očekivali”, dodao je on.

Kalifornija je zbog nedostatka vode već dvije godine u vanrednom stanju i već je šest godina pogođena sušama. Šumski požari su progutali više od 80 kvadratnih kilometara na jugu te američke savezne države, prisiljavajući na evakuaciju stotine ljudi.

Naučnici su, koristeći se podacima iz više od 35.000 naftnih i bušotina gasa u osam kalifornijskih okruga, izračunali da se pod Centralnom dolinom nalazi skoro 2.700 prostornih kilometara podzemnih voda, a to je tri puta više od ranijih procjena, navodi se u studiji.

Ipak, biće problematično i skupo pristupiti vodi koja se nalazi na dubini do 914 metara, a stručnjaci su zabrinuti i za njenu čistoću.

Ako je preslana, voda će morati da bude prerađena prije negoppočne njena upotreba u poljoprivredi. Na najmanje 30 odsto mjesta na kojima su otkrivene vodene rezerve buše se nafta i gas.

“Tu bi vodu mogli da koristimo decenijama i zato je moramo zaštititi”, navela je koautorka studije Meri Kang.