Utorak , 18 Juni 2019

Evo kako da napišete CV i ako nemate šta da stavite u njega


Attractive young man asking what is wrong with my computerKada ste na početku karijere ili niste radili mnogo toga onda obično imate problem kako da napišete dobar CV po kom će poslodavci da vas zapamte.

Evo par savjeta kako da ostavite utisak svojom biografijom.

Počnite sa listom
Kako počinjete sa malo toga u svom CV onda počnite sa spiskom svojih vještina, talenata, dostignuća i nagrada. Nemojte da brinete što ovo nije klasičan format pisanja CV-ja, o tome ćete brinuti kasnije. Prvo dobro razmislite o svim vašim dostignućima, velikim i malim. Čak i mali uspjesi mogu da vam donesu posao ili stažiranje. Ukoliko pak započinjete novu karijeru, onda razmislite o svemu što ste naučili na prošlim poslovima. Umijete da budete vođa projekta, znate da se borite sa rokovima ili ste dobri da organizujete ljude. Čak i znanje pisanja službene dokumentacije je velika stvar. Ne budite stidljivi sa svojom listom. A i veliki spisak dostignuća i zvanja će vas definitivno izdvojiti iz mase. Nakon toga, pročitajte spisak ponovo i obrišite one kliše fraze i rečenice koje stoje u svakom CV-iju.

 

Nabrojite sva iskustva i dostignuća
Ukoliko su vam sva iskustva i dostignuća u CV-iju povezana za posao to je skroz u redu. Ali nemojte da zaboravite da nabrojite vrijedna dostignuća i iskustva koja ste doživjeli iako to možda ne djeluje previše povezano sa poslom za koji konkurišete. Ukoliko imate i druga važna iskustva, ali mislite da se ne uklapaju sa vašim profesionalnim uspjesima, nemojte da ih izostavie. To je vrijedno i može da bude baš ono što će vas izdvojiti od svih ostalih kandidata.
Nabavite odlične preporuke
Preporuke treba da pričaju o kvalitetu vašeg rada i vašem karakteru. Nikada ne treba da piše ništa loše o vama u njima, mada treba da budu iskrene. Nabavite dobre preporuke koje ćete moći da koristite bilo kad u životu. Zamolite profesore koji poznaju vaš rad da ih napišu, nastavnike koji znaju vašu radnu ektiku, bivše kolege, pa čak i prijatelje koji mogu da ispričaju koliko ste odlična osoba. Uvijek treba da ostanete u kontaktu sa osobama koje su vam napisale preporuke.

 

Nek ne bude duže nego što treba
Ovo je zamka u koji se hvataju oni koji se boje da imaju premalu biografiju – naprave je predugačkom. Napravili ste spisak dostignuća, iskustava, volonterskog rada – a sada ostavite na tome i počnite da radite na formatu za CV. Ne morate da forsirate da sve bude na jednoj strani, ali ne stavljajte podatke o kursevima koje ste polagali na fakultetu, ni prosjek koji ste imali. Ako je taj podatak bitan, to će vam i reći.
Izvor: 24sata.rs