Ponedjeljak , 17 Juni 2019

Bubuljice na neobičnim mjestima?


Sa aknama i bubuljicama bori se veliki broj žena. Da biste bili što uspješniji, najbolje je da se obratite dermatologu.
akne
No, ako situacija nije pretjerano zabrinjavajuća i bubuljice biste radije pokušali liječiti sami, važno je znati zbog čega nastaju.

Otkrivamo vam moguće razloge zbog kojih se bubuljice pojavljuju na neobičnim mjestima.

Vrat i dekolte – Bubuljice na ovom dijelu tijela nerijetko su posljedica stresa, no može ih uzrokovati i znoj u kombinaciji sa sintetičkom odjećom.

Uši – Bubuljice na ušima često mogu biti potkožne i bolne, a upućuju na probleme sa bubrezima. Moguće je da jedete previše soli i pijete nedovoljno tečnosti.

Obrazi – Bubuljice na obrazima sa strane, dijelu uz uši i čeljust najčešće se pojavljuju prije menstruacije. Ovaj dio tijela povezan je sa hormonima, pa bubuljice mogu upućivati na probleme sa radom jajnika. Osim toga, bubuljice na ovom dijelu tijela mogu biti uzrokovane i stresom, te nedostatkom sna.

Gornji dio obraza – Ovaj dio lica vezan je za pluća. Ako vam se bubuljice pojavljuju na dijelu obraza uz jagodice, moguće je da pretjerujete sa cigaretama.

Donji dio obraza – Pokoja bubuljica na donjem dijelu obraza može biti rezultat nezdrave ishrane. No, česte bubuljice na ovom dijelu lica mogu ukazivati na probleme u usnoj šupljini, pa stoga ne bi bilo loše da posjetite zubara.

Brada – Ako vam se povremeno pojave koja akna ili bubuljica na bradi, obratite pažnju na ishranu. Masnu hranu i slatkiše zamijenite voćem i povrćem.

Između obrva – Bubuljice na ovom dijelu lica mogu ukazivati na probleme s jetrom. Vodite računa o ishrani, te neko vrijeme izbjegavajte sir, mlijeko, maslac i ulje.