Ponedjeljak , 24 Juni 2019

Biljni losioni za njegu lica


njega-koze-maslinovim-uljem

Biljni losioni čiste kožu i u isto vrijeme održavaju njenu vlažnost i svježinu.

Losion od cvijeta pomorandže za normalnu kožu
Za pripremu losona promiješati 3 dl vodice od cvijeta pomorandže i 50 ml alkohola. Ovo je vrlo djelotvoran mirišljavi losion.

Losion od jagode za normalnu kožu
Posebno je pola šolje dobro opranih i izgniječenih jagoda, 1 dl ružine vodice i isto toliko mineralne negazirane vode. Prvo promiješati jagode sa vodom i ostaviti ih da prenće, a zatim, procijediti masu kroz gazu da se dobije tečnost. Njoj dodati ružinu vodicu i ovim losionom njegovati lice.

Losion od cvijeta zove i krastavca za masnu kožu
Potrebno je 1 dl soka od krastavca, 50 ml kolonjske vode i 2 dl vodice od cveta zove. Narezati pola opranog, neoguljenog krastavca i potopiti ga u 50 ml šolje vrele vode. Ostaviti da stoji sve dok krastavac ne postane kašast. Procijediti da se dobije sok. Sok promiješati sa ostalim sastojcima.

Losion za masnu kožu od žalfije
Uzeti 1 dl alkohola i promiješati sa 2 dl vode, 1 dl soka od limuna i 1 dl čaja od žalfije. Uveče čistiti kožu ovim losionom.

Losion od lipovog cvijeta za masnu i upaljenu kožu
Uzeti kašiku osušenog cveta i kašiku rastavića. Preliti trave sa 3 dl vrele vode i ostaviti da stoji najmanje dva sata. Procijediti, sipati u tamnu flašicu i ovim losionom čistiti lice.

Losion za bubuljičavu kožu
Potreban je 1 l vode, tri prstohvata ruzmarina, tri prstohvata bijelog sleza, dva prstohvata žalfije i pet prstohata lipovih cvjetova. Ove biljke izmiješati, prokuhati, procijediti i ohladiti. Dobijenim losionom više puta dnevno očistiti lice.

 

Izvor:ljepota i zdravlje