Utorak , 18 Juni 2019

Aromatične kupke


, Image: 7222774, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Michaela Dusíková - ČIF

Biljne kupke, osvježavajućeg mirisa su zaista prava poslastica za tijelo. Brzo i lahko se primjenjuju, a doživljavaj je potpun.

Kupka od borovih iglica
Ova kupka je dobra za opuštanje napetog organizma. U kau sa vodom treba sipati oko 2 dl eekstrakta borovih iglica. Preporučuje e da se u ovoj kupki banja oko 20 minuta.

Zobena kupka
Za kupku je potrebno tri i po šolje zobenog brašna, jedna šolja mekinja i kesica praha od pomorandže. Izmiješati zobeno brašno i mekinja sa kašikom vode u mikseru, dodati prah pomorandže. Ovo staviti u platnenu vrećicu, a vrećicu u vodu za kupanje.

Kupka sa ruzmarinom
Ovo je kupka za prijatan san. Šaku ruzmarina, šaku žalfije i šaku majčine dušice staviti u kadu sa toplom vodom. Ako vam smetaju djelići bilja, staviti pomiješano bilje u vrećicu od tkanine.

Voćna kupka
Veoma je djelotvorna. Sedam limunova ili pomorandži isjeći na kolutove i preliti ključalom vodom, ostaviti 15 minuta da odstoji. Procijediti i sipati u vodu za kupanje. Ovako pripremljena kupka osvježava a djeluje i kao sredstvo za dezinfekciju.

Balzam za kupanje
Za balzam su potrebne dvije kašike ulja od muskatnog oraha, tri kašike ulja od iglica bora, dvije kašike ulja od crne ribizle. Sastojke izmiješati u vodi za kupanje i uživati.

Mlijeko za kupanje
Za ovo mlijeko potrebno je pola šolje mlijeka u prahu, dvije kašike želatina, četvrtina šolje cvijeta zove. Pomiješati sastojke i staviti u vodu za kupanje.

 

Izvor:ljepota i zdravlje