Ponedjeljak , 17 Juni 2019

Ako se ovaj asteroid samo očeše o Zemlju desit će se apokalipsa?!


asteroid leti prema zemljiVeliki asteroid 2004 VD17 mogao bi u bliskoj budućnosti da “očeše” Zemlju i pritom uništi čovječanstvo, slažu se ruski i američki naučnici, ali ipak imaju različite ideje o tome kako da se spriječi ta kataklizma.

Univerzitet “Džon Hopkins” i Ruski institut za istraživanje svemira predlažu različita rješenja za spasavanje Zemlje od tog asteroida, čiji se prolazak očekuje početkom maja 2032. godine, piše portal RBTH.co.uk.

I Rusi i Amerikanci se slažu da asteroid treba odbaciti od Zemlje, ali Rusi smatraju da to treba uraditi tako što će ga udariti i odbaciti manji asteroidi, a Amerikanci bi da ispale raketu i tako”izguraju” opasnost iz orbite.

Još prošle godine istraživači sa Odsjeka primijenjene fizike na Univerzitetu “Džon Hopkins” započeli su projekat čiji je cilj izbacivanje asteroida 2004 VD17 s njegove putanje. Ispaljivanje rakete koja treba da odbaci asteroid od Zemlje košta 350 miliona dolara i ima podršku NASA i Evropske svemirske agencije.

Međutim, naučnici Ruskog instituta za istraživanje svemira razvijaju sistem izbacivanja opasnih asteroida iz orbite koji se zasniva na izazivanju sudara sa manjim asteroidima. Proces ide tako što se u Zemljinu orbitu lansira svemirski brod sa lakomotornim raketama koji bi uhvatio manji asteroid i usmjerio ga prema gravitacionom polju Zemlje. Kad priđe dovoljno Zemlji, gravitacija bi natjerala manje asteroide da se zariju u veće, koji su prijetnja za planetu. Ruski naučnici smatraju da bi ova tehnika bila isplativija nego ona koju predlažu američki kolege.

NASA vjeruje da bi u periodu od 2017-2113. oko 400 raznih astronomskih tijela moglo da dođe u kontakt sa Zemljom. Tako naučnici previđaju da daleke 2182. godine, odnosno u narednom vijeku, Zemlji prijeti rizik od kontakta sa asteroidom 1999 RQ36. Sudar sa bilo kojim od ovih svemirskih tijela mogao bi izazvati eksploziju koja bi u potpunosti uništila civilizaciju.

Izvor: Avaz.ba