Utorak , 18 Juni 2019

Afrički patuljasti jež dobar kućni ljubimac


Jeste li ikada pomislili da jež može da bude kućni ljubimac? Možda niste, ali ako želite da imate kućnog ljubimca, a nemate mnogo vremena da mu se posvetite afrički patuljasti jež je idealno rješenje za vas.

afrički patuljasti jež

Hrani se insektima, mesnim prerađevinama i biljnom hranom. U principu oni jedu sve.

Njihova hrana bi trebala da bude posebno dehidrirana hrana za ježeve ili dehidrirana hrana za mačiće. Od voća i povrća mogu da jedu paradajz, špinat, bananu, narandžu, dinju i jabuku. Također, mogu da jedu kuhano jaje ili svježi posni sir. Najbitnije je da ne pretjerujete sa hranom, jer su ježevi skloni debljanju.

Afrički patuljasti ježevi su aktivne životinje, pa bi kavez trebao da bude što veći i prostraniji i da sadrži sve što podsjeća na ježevo prirodno okruženje. Na dno kavez stavite deblji sloj piljevine, a trebalo bi još da mu stavite posudu za hranu, vodu, točak za trčanje i druge igračke.

Ovi ljubimci jednostavni su za održavanje, nisu agresivni i možete ih lako pripitomiti. Ne proizvode neprijatne mirise i ne izazivaju alergije kod ljudi i djece. Ako se nađu u kontaktu sa drugim životinjama ne morate da brinete, jer su i u tom slučaju miroljubivi.

Temperatura gdje oni borave bi trebala da bude oko 20 stepeni, jer im ona najviše odgovara.