Utorak , 18 Juni 2019

9 nevjerovatnih načina da upotrijebite deterdžent za pranje suda


pranje-posuda-deterdzenti-large-1

Riješite se mrava, masne kose i fleka od crnog vina uz pomoć jednog moćnog sredstva, a to je vjerovali ili ne – deterdžent za pranje suda!

Deterdžent za sude najčešće koristimo samo za jednu svrhu, međutim, to moćno sredstvo možemo primjenjivati u najrazličitijim situacijama za koje do sada vjerovatno niste znali da djeluje.

Pogledajte u nastavku slijedećih 9 načina da iskoristite deterdžent za sude:

Očistite blender

Namjeravate da očistite blender? Evo male tajne za formulu uspjeha – stavite u blender šoljicu tople vode i malo deterdženta za pranje suda, uključite ga na nekoliko trenutaka na jaču brzinu, isperite i osušite. Vaš blender će se sjajiti kao nov.

Napunite putni frižider

Nedostaje vam leda za putni frižider? Evo rješenja – napunite kesu za zamrzavanje deterdžentom za sude, dobro ih zavežite i zamrznite te ih upotrijebite kad god poželite. Naime, deterdžent se ponaša slično kao i materijal koji se nalazi u ulošcima za putni frižider.

Riješite se mrava

Ne možete se riješiti mrava, isprobajte ovu provjerenu metodu – izmiješajte jednaku količinu tople vode i deterdženta za sude i mješavinu stavite na mjesta na kojima se mravi obično pojavljuju. Budite sigurni da se mravi na ta mjesta više neće pojavljivati.

Uklonite mrlje

Sredstvo za uklanjanje masnih mrlja vam nije potrebno ukoliko imate deterdžent za sude. Stavite malo deterdženta na mrlju, istrljajte je i pustite da malo odstoji. Potom isperite tkaninu i operite je na uobičajen način.

Očistite prozore

Osim čaša i pribora za jelo i vaši prozori mogu se savršeno oprati deterdžentom za sude koji će im uz malo tople vode dati lijepi sjaj. Sve što vam je potrebno za to je velika kanta tople vode i tek nekoliko kapi deterdženta. Vaši će prozori zablistati!

Riješite vašeg ljubimca buha

Ako je vaš kućni ljubimac pokupio buhe, najbolje je da ga okupate u blagoj sapunici od deterdženta za sude. Tako ćete uspjeti uništiti buhe bez korištenja nekih jačih hemikalija koje bi vašoj životinjici mogle štetiti.

Riješite se masne kose

Ukoliko vam se zamastila kosa, a vama je ponestalo šampona za pranje kose, majstori malih kućnih trikova poručuju vam da ne očajavate već je operite deterdžentom za sude budući da je on idealan odstranjivač masnoća. Kosu zatim treba dobro isprati pod tušem i pripaziti da deterdžent ne dođe u dodir s očima.

Očistite mrlje od crnog vina

I mrlje od crnog vina možemo ukloniti koristeći deterdžent za pranje suda. Pomješajte malo deterdženta s nekoliko kapi hidrogen peroksida i ružne tamne mrlje nestaće u tren oka!

Podmažite makaze i kvake koje škripe na vratima i prozorima

Vjerovali ili ne, ali deterdžent za pranje posuđa možemo koristiti čak i za podmazivanje škripavih kvaka, prozora, ormarskih i drugih vrata.

Izvor: lisa.rs