Ponedjeljak , 24 Juni 2019

4 strategije koje će vam pomoći da se volite više, a svađate manje


ljubav-nema-granicu-01

Ponekad, najbolji savjet koji se može dati ljudima u vezama jest “zdravorazumski” – ponašaj se prema partneru onako kako bi htio da se on ponaša prema tebi.

No, stvari ipak nisu tako jednostavne, zato vam ovog puta donosimo 4 strategije i savjeta koji će vam pomoći održati vezu snažnom, zdravom i sretnom.

Održavajte pozitivnu dnevnu komunikacijsku rutinu

Svaki par ima svoju rutinu, pa i onu komunikacijsku. Kakva je vaša? Prijatna ili bezobzirna? Kako god bilo, nikada nije kasno za poboljšavanje svakodnevne međusobne komunikacije:

1.  Recite “Dobro jutro” veselo i poljubite ga. Nemojte odmah početi nabrajati njegove obaveze. I prije nego odete na počinak uvijek mu poželite “Laku noć”.
2.  Kad se vratite kući nakon posla, sa zagrljajem ili poljupcem pozdravite partnera, nemojte odmah paliti računalo ili uzvraćati propuštene pozive.
3.  Zahvalite mu svakog dana na nečemu (što je oprao suđe, spremio klince na spavanje, popravio utičnicu…)
4.  Recite mu “Volim te, jer…” točkice popunite nečim osobnim (nekom njegovom kvalitetom, nečim što je učinio za vas).

Ponašajte se, razmišljajte i razgovarajte kao osobe koje se vole, a ne kao cimeri.

Pobrinite se za svog partnera

Darujte mu neprocjenjiv dar riječi. Kad ste u brižnoj vezi punoj ljubavi vi preuzimate ulogu i odgovornost glavnog obožavatelja svog partnera (isto vrijedi i za njega prema vama). Što to znači? Podrška, prijatnost, izražavanje osjećaja… Jedno istraživanje u kojem se ispitanike pitalo bi li radije htjeli da im partner da kompliment vezan za izgled ili ljubazno ponašanje, pokazalo je da je 84 posto ispitanika odgovorilo ljubaznost. Naš karakter je ključni element zbog kojeg smo se odlučili za vezu s nekom osobom, to je ljepilo koje nas drži zajedno. Kad ste zadnji put rekli svom partneru koliko cijenite neku njegovu karakternu kvalitetu (kao što su darežljivost, podrška, suosjećanje…)?

Dajte mu nešto što ne može odbiti

Pomozite mu. Recite mu: “Stvarno ti želim pomoći s…”. Oboje pomažite jedno drugom – s kućanskim poslovima, djecom, odvajanjem zasebnog slobodnog vremena bez nabijanja grižnje savjesti… Nemojte čekati da vas partner zamoli za neku uslugu.
Kako naša ljubavna veza postaje trajni dio našeg života, normalno je da s vremenom više očekujemo, ali s druge strane i više zanemarujemo. Mi često našu najljubazniju stranu pokazujemo kolegama i strancima, dok emocionalne ostatke ostavljamo partneru za kojeg uzimamo zdravo za gotovo da će biti tu i sutra, i pretpostavljamo da zna koliko ga volimo. Pazite se tih pretpostavki i uzimanja zdravog za gotovo. Pokažite svoju ljubav i pažnju partneru, pa će vam on uzvratiti istom mjerom.

Kvalitetno se svađajte

Sretni parovi se isto svađaju. Parovi koji to ne čine nisu iskreni, ili se možda jedan od partnera ponaša kao otirač (a kad smo kod toga, istraživanje je pokazalo da s u žene koje su kroz period od 10 godina u svađama s partnerom prešutjele ono što su htjele reći imale četiri puta veći rizik od srčanih bolesti, u usporedbi sa ženama koje su se zauzele za sebe).

Cilj u kvalitetnoj svađi je pronaći rješenje i postići dogovor kako se ne biste stalno svadili oko istih stvari. Koliko god možda bili ljuti, pokušajte ga saslušati i shvatiti što želi i osjeća. Pitajte ga neutralna pitanja (“Zbog čega to misliš?”) i saslušajte odgovore, a zatim dajte svoje mišljenje. Znamo da nije lako kad strasti uzavriju razmišljati hladne glave, no pokušajte se smiriti, ili raspravu vodite tek onda kad se smirite. Kvalitetne svađe završavaju s rješenjem. Loše svađe ne.  Na početku svađe vi i partner imat ćete različita mišljenja i ideje kako riješiti problematiku. Odbacite obje ideje i pronađite novo, zajedničko rješenje. Stvar je u tome da će se, kada obje strane sudjeluju u kreiranju rješenja, prije  pridržavati dogovorenog.

Izvor: zena.hr