Ponedjeljak , 17 Juni 2019

3 tajne iz hemijske čistionice


60956814-pegla-peglanje

Koliko ste puta stavili prati košulje, a nakon što ste ih izvadili iz mašine za veš okovratnik i donji dio rukava i dalje su bili prljavi?

Čini vam se da samo vašoj skijaškoj jakni nema spasa od mrlja? Ne brinite, rješenja postoje, a savjete smo potražili u hemijskoj čistionici.

Priprema košulja prije pranja

Koža na vratu prirodno je masnija i na tom dijelu žlijezde lojnice pojačano rade. Kako biste izbjegli masne mrlje, košulje perite na temperaturi od minimalno 60 stepeni, te ih dodatno pripremite prije nego ih pokrenete na proces pranja.

U plastičnu posudicu ulijte 3 decilitra tople vode i puni čep tekućeg deterdženta za pranje veša. Izmiješajte te uzmite četku s grubljim vlaknima (malo mekše od onih s kojima su naše bake prale tepihe).

Umočite u mješavinu vode i deterdženta te lagano, ne oštećujući materijal, izribajte okovratnik i rukave. Potom ih stavite u mašinu za veš- masnoći i prljavštini više neće biti traga.

Spašavanje pernate jakne

Oprali ste svoju najdražu pernatu jaknu i perje se nakon sušenja sklupčalo u grudice, te je jakna izgubila punoću? Ne brinite. Svaku grudicu ručno razbijte, gurajte prstima perje u svim smjerovima, raspoređujući ga po dijelovima jakne. Zamislite kao da razdvajate loptice vate.

Potom jaknu stavite u sušilicu kako bi se ‘napuhala’ i dobila svoj prvotni oblik. No pripazite – u sušilicu stavljajte već suhu jaknu i ne držite je unutra duže od 10 minuta. U protivnom se materijal može ‘spaliti’ od visoke temperature.

Muke po skijaškoj jakni

Imate li skijašku jaknu, vjerojatno znate koliko ju je teško kvalitetno oprati, pogotovo nakon povratka sa skijanja. Zbog sastava tkanine većina takvih jakni ne može na hemijsko čišćenje, a ponekad vam se čini kako je pranje u mašini za veš nedovoljno kako bi sva prljavština izašla van.

Postupak je isti kao kod košulja, samo ovdje trebate ribati, ribati i ribati dok ne dobijete bicepse i tricepse u roku 10 minuta.

Jako je važno ovaj postupak obaviti prije prvog pranja jer će se u suprotnom prljavština fiksirati u materijal i svaki sljedeći put bit će je sve teže izvući van. Ovaj postupak možete prakticirati i kod pranja torbi od istog materijala.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr