Subota , 25 Maj 2019

Žene rade više od muškaraca


Pripadnice nježnijeg spola diljem svijeta rade i do 50 posto više neplaćenog posla poput kućnih obaveza i brige o djeci, a vodeće u prezaposlenosti su Talijanke.

zaposlena zena

Žene su globalno marljivije od muškaraca, pa tako u prosjeku rade dva i po sata više, bilo plaćenih ili neplaćenih poslova, naspram muškaraca, pokazalo je istraživanje Organizacije za ekonomsku kooperaciju i razvoj (OECD) u kojem su sudjelovale 34 zemlje.

Brojke variraju od zemlje do zemlje, primjerice Talijanke rade čak 11 sati više od svojih partnera, dok su u Finskoj, Švedskoj, Njemačkoj i Sloveniji te razlike manje, piše Think Progress.

Iako sve više vremena provode na plaćenom poslu, ukupno jedan sat više tjedno, u kućnim poslovima provode 2,6 sati manje u usporedbi s podacima iz 2003. godine. Muškarci pak danas na poslu provode 4,5 sati manje, au kućnim poslovima dva sata više nego prije deset godina.

Količina neplaćenog posla povećava se nakon dobivanja djece, a najveći dio tereta pada na majke, koje imaju tri sata manje slobodnog vremena tjedno nego muškarci, kažu znanstvenici. Oni smatraju da je to dokaz spolnih razlika, koje unatoč brojnim promjenama i dalje postoje u ljudskom društvu.


Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*