Subota , 25 Maj 2019

Uskladite boje u svome domu


Pravom nijansom dobit ćete šta želite – toplinu, svjetlost, živost ili blagostanje. Često razmišljate kako su vašem domu potrebne promjene, ali ne možete dokučiti šta bi to trebalo mijenjati.

boje za uređenje doma

Pokušajte razmisliti kakvu atmosferu «isijava» vaš dom. Možda vas zaključak prenerazi jer želite sasvim suprotno. Riješit ćete to novim izborom boja. Koje će to biti, zavisi od toga šta želite postići.

Dubinu prostora dobit ćete narandžastim nijansama, koje su i vrlo ugodne. Taj efekat možete naglasiti igrom mat i sjajnih nijansi.

Uz takve zidove odlično idu žuti i crveni komadi namještaja.

Prozračnost u dom unijet će nebeska svijetloplava nijansa. Stvorit će utisak lakoće i povezati izbočene ili uvučene dijelove zida. Grube stepenice obojene u istu nijansu svijetloplave kao i zid učinit će ih mnogo skladnijim.
Blagost i intimnost i u velikom prostoru može se postići raznim tonovima plave, kombiniranim sa bijelom. Temeljna plava odličan je okvir za drvene površine poput prozora, greda, vrata… Volumen prostora povećava kraljevska plava, a daje i čvrstoću i punoću, te naglašava detalje poput greda.

Veseliju i blažu atmosferu dobit ćete ako koristite ružičastu boju za zid, ali i za plafon. Odlično se kominuje sa ljubičastom i bijelom, a zajednički pojačavaju željeni efekat.

Svjetlost će unijeti žuta, čak i u one prostorije bez prozora. Naročito lijepo osvježava mračne kuhinje smještene u udubljenja.
Veselo kupatilo može biti i ono sasvim malo ako ga obojite u boju trešnje. Posebno dobro djeluje na staroj kadi, jer je u snažnom kontrastu sa bijelim emajlom njene unutrašnjosti.
Blještav početak dana imat ćete ako u spavaću sobu unesete crvene ili narandžaste nijanse, jer blago povećavaju prostor i daju mu toplinu. Daju energiju i sigurno ćete biti dobro raspoloženi od samog buđenja.

Osvježite prostor bojeći barem mračnije uglove bojom koju dobijete miješajući plavu i zelenu. Svijetlotirkizna može biti jako vesela, tako da će zanemareni dijelovi sobe naprosto oživjeti. Ako za zid izaberete njenu svijetliju nijansu, a za detalje poput kamina, komode ili parketa izaberete jaču i sjajniju nijansu, bit će pun pogodak.


Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*