Subota , 25 Maj 2019

Uredite kuhinju u Feng Shui stilu


Po Feng Shuiu kuhinja je simbol zdravlja i blagostanja ukućana. To je mjesto gdje se priprema hrana, a kako hrana održava život, kuhinja simbolizira ljubav, prehranu, znanje, zdravlje – sve ono što život znači! Samim tim kuhinja predstavlja i najbitniju prostoriju u domu! Zbog toga smo izdvojili nekoliko Feng Shui pravila i savjeta koji vam mogu pomoći u uređenju vaše kuhinje.

Feng Shui kuhinjaU kuhinji su zastupljena dva elementa – VODA i VATRA. Nažalost, u bliskom susretu djeluju destruktivno i zato je preporučljivo da ih, koliko je to moguće, razdvojimo. VODI pripadaju sudopera, hladnjak, zamrzivač i perilica suđa. VATRI pripadaju štednjak, mikrovalna, bojler. Najidealniji raspored bi bio kada ova dva elementa ne bi bila smještena jedan kraj drugog, jedan iznad drugog ili jedan preko puta drugog.

-Oštri uglovi i neravnine nisu dobri, jer uzrokuju disharmoniju, zato ih dobro sakrijte. Glatke površine na kojima nema nereda održavat u kuhinji dobru energiju.

-Kuhinjski elementi bi uvijek trebao se budu zatvoreni.

Kuhinja mora uvijek biti čista, uredna, prozračena i dobro osvijetljena.

– Svi aparati koji se koriste moraju biti uvijek ispravni.

– Preporučena boja je zelena, kao i druge svijetle boje.

– Najbolji materijal za izradu kuhinje je drvo, dok se radni stolovi od metala ne preporučuju. Također napominjemo da je plastika VATRA, a da taj element već prevladava kuhinjom.

– Jedno od glavnih pravila koje važi u Feng Shui-ju je da prostorije ne budu prenatrpane, tako da se potrudite da vam police ne budu zatrpane svim i svačim.

– Oštre predmete držite sakrivene u ladicama. Noževe stavite u ladice ili ih držite u kutijama za noževe.

– Ukoliko imate prozor, potrudite se da sudopera bude ispod njega.

– Feng Shui stručnajci skreću pozornost da je izuzetno bitan položaj štednjaka. On mora biti postavljen tako da osoba koja kuha nije okrenuta leđima ka ulazu, znači da u svakom trenutku vidi tko ulazi; ne smije biti na sjeverozapadu, izravno ispod prozora ili noseće grede, niti na istom zidu sa wc školjkom ili krevetom.

Ukoliko je vaša kuhinja već napravljena i ne postoji mogućnost da premjestiti štednjak, nemojte se brinuti. Postoje i Feng Shui “lijekovi”, koji mogu ublažiti neke situacije:

– Ako je štednjak okrenut prema zidu i nemate mogućnost bočnog pogleda ka ulazu, postavite ogledalo iznad njega kako biste vidjeli tko ulazi, ili zakačite neko zvonce na ulazu kako biste bili upozoreni da je netko ušao.

– Ako nemate mogućnost urediti raspored štednjaka, hladnjaka i sudopera, pa su jedan pored drugog ili preko puta, možete učiniti sljedeće: stavite između njih neku šarenu posudu ili figuru od keramičkih pločica u zelenoj ili svijetlo plavoj boji, na zid između njih.

– Postavite zelenu ili plavu podnu prostirku.

– Prekrijte cijeli pod zelenim ili plavim pločicama.

– Osnovno pravilo što se tiče biljaka je imati zaobljene i mesnate listove i izbjegavati kaktuse, sušeno i plastično cvijeće. Kao preporuka za kuhinju je bambus ili začinsko bilje, koje možete zasaditi u male saksijice ili ih staviti da vise u košaricama.


Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*