Subota , 25 Maj 2019

Suho cvijeće veoma lijep ukras


Ljepota svježeg cvijeća se sigurno ne može dovesti u pitanje, ali i suho cvijeće je veoma lijep ukras. Da bismo cvijeću “produžili život“ trebali bismo znati neke tehnike kako da mu sačuvamo karakteristike kao što su boja i miris.

suho cvijece dekoracijaBitno je znati da su samo pojedine biljke pogodne za sušenje. To su mimoza, ruža, lavanda, lovor, bršljan, vrijesak, margareta, te neki plodovi kao što su šipak, žir, kesten. Cvijeće koje želimo sušiti se bere tokom dana i to samo kada je suho vrijeme, jer voda i vlaga ga čine veoma osjetljivim za sušenje. Dobro ga je sakupljati oko podneva, jer je poznato da su cjetovi tada najviše otvoreni.

Što se tiče tehnika sušenja, to zavisi od vrste biljke. Ruže je najbolje sušiti u prostoru daleko od izvora topline i svjetlosti, dok je lavandu najbolje postaviti na podlogu kao što je papir ili karton. Bitno je razmakniti stabiljčice, tako da vazduh slobodno cirkuliše. Mimozu i bršljan sušimo u vertikalnoj poziciji, te ih je potrebno staviti u vazu kako bi postepeno upijale vodu.

Cvijeće presujemo tako što ga stavimo između tankih, upijajući papira, a onda pod pritisak. Ne preporučuje se novinski papir, jer bi cvijeće zbog olova moglo izgubiti svoju bolju. Papir bismo trebalo povremeno pregledati i promijeniti. Livadsko cvijeće je lakše osušiti od vrtnog.
Buket pravimo tako što tankom žicom povezujemo dvije po dvije peteljke različitog cvijeća. Buket se treba početi oblikovati krenuvši od vanjskih obrisa pri čemu se trebate služiti dugim i tankim grančicama. Za središte ostavite najkrupnije i upadljive oblike. Na kraju ga omotamo krep papirom u boji i stavimo lijepu mašnu.


Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*