Četvrtak , 25 April 2019

Što učiniti ako vam pas ima osjetljivu kožu


 

Psi s osjetljivom kožom neprekidno će se češati, a mogu imati i veću količinu prhuti na dlaci. Važno je pobrinuti se za ovaj problem kako bi psu omogućili kvalitetan život bez nepotrebnih muka

Pug laying near his toy looking slightly guilty

exluziv.info

Zdrava dlaka kod pasa ima puno veću važnost od estetskog dojma. Ona ima ulogu zaštite kože, što posebno dobiva na značaju uzmemo li u obzir činjenicu da je primarna funkcija kože imunološka i fizička zaštita organizma psa.

Ako koža nije zdrava, ta je funkcija oslabljena, a osjetljiva koža je nažalost sve češća pojava i kod štenaca i kod odraslih pasa. Čimbenici koji uzrokuju osjetljivost kože su razni alergeni iz okoline (respiratorni ili kontaktni), ugriz buha, grinje, razni sastojci iz hrane, stres, suha koža, pretilost, sama pasmina te ekološki čimbenici.

Koji su pokazatelji da pas ima osjetljivu kožu:

Svrbež i češanje

Psi s osjetljivom kožom imaju prisutnu tendenciju svrbeža i češanja više nego ostali. Primijetit ćete da se vaš pas učestalo češe, uz prisutnost crvenila na koži.

Perut na dlaci

Na zdravoj koži psa može se primijetiti vrlo malo peruti ili je uopće nema, a na dlaci pasa s osjetljivom kožom jasno je vidljiva povećana količina peruti koja svakako upućuje na problem osjetljive kože.


Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*