Subota , 25 Maj 2019

Kralježnica vam je načeta? Ovako ćete zaustaviti najgore


kralježnica

Znate li da kralježnicu čine 33 kralješka, koštani elementi koje međusobno odvajaju međukralježnički diskovi. Starenje, artritis i niz drugih faktora mogu dovesti do degeneracije diskova. No i sami možete poduzeti puno toga da usporite veće probleme.

Morate preduzeti sljedeće:

1. Redovito izvođenje vježbi
Redovito vježbanje primjereno vašoj kondiciji temelj je zdrave kralježnice. Ojačat ćete zglobove i mišiće koji su nužni za održavanje prirodnog položaja kralježnice. Neka vam cilj bude barem 30 minuta aktivnosti dnevno. No, ne započinjite neki program vježbanja prije konzultacija s liječnikom. Dobit ćete važne informacije o primjerenoj i neprimjerenoj tjelovježbi za svoj slučaj.

2. Održavajte zdravu tjelesnu težinu
Prevelik broj kilograma stvara dodatni pritisak na kosti i zglobove. Ovo može otežati probleme s diskovima i dovesti do daljnje degeneracije. Ali ne pretjerujte s mršavljenjem, najviše pola kilograma tjedno. Kombinirajte zdraviju prehranu i tjelovježbu.

3. Slijedite upute liječnika
Uzimajte lijekove koje vam je propisao za osteoartritis ili neko drugo stanje koje utječe na zdravlje kralježnice. Ako ustrajete u liječenju ovih stanja, to će pozitivno djelovati i na diskove.

4. Ne zanemarujte problem
Ako je došlo do fizičke ozljede, pažljivo i detaljno se pridržavajte liječničkih uputa Zanemarite li problem, doći će do novih i bolnih problema.

5. Potražite fizioterapeuta
On će vam pokazati vježbe koje vam odgovaraju. To će popraviti snagu, fleksibilnost i smanjiti mogućnost ozljeđivanja. Želite li izvući maksimalnu korist, vježbajte i kod kuće, a ne samo s fizioterapeutom.

6. Popravite držanje
Držite li se pravilno, pritisak na diskove će se smanjiti. Ne znate koji je ispravan položaj? Uvucite trbuh i kralježnica će se sama ispraviti.


Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*