Subota , 25 Maj 2019

KINA PRONAŠLA LIJEK PROTIV EBOLE: Vakcine već poslate u Afriku!


lijek protiv eboleSihuan farmaceutska grupa poslala je u Afriku nekoliko hiljada doza lijeka JK-05, rekao je glavni operativni direktor kompanije Jia Zongdin, dodajući da bi mogli da pošalju još doza…

Kineski proizvođač lijekova “Sihuan” poslao je eksperimentalni lijek za ebolu u Afriku za kineske humanitarne radnike i planira da tamo sprovede klinička testiranja za borbu protiv smrtonosne bolesti, izjavili su predstavnici kompanije.

Epidemija ebole u zapadnoj Africi do sada je usmrtila više od 4.000 ljudi. Ovaj broj stalno raste i napokon mu se može stati u kraj.

Vlade i farmaceutske kompanije utrkuju se da pronađu lijek protiv ove opake bolesti, koji se proširio koliko Sjedinjenim Državama i Evropi. I Američki predsednik Barak Obama obećao je da će se njegova vlada “agresivniji” boriti protiv ove bolesti.

“Humanitarci su već dobili lijek, a ako se pokaže da pomaže, moći će da se koristi i nabavi bilo gdje u svijetu, ako bude potrebno”, dodao je Huo Caikia, pomoćnik generalnog direktora kompanije Sihuan

“Sihuan”, koji je u delimičnom vlasništvu američke investicione banke “Morgan Stenli”, nada se da će lijek biti odobren za civilnu upotrebu u Kini. Lek je za sada odobren samo za vojsku, isključivo u vanrednim situacijama. Razvili su ga naučnici kineske vojske.

Kina je poslala stotine humanitarnih radnika u Afriku da pomognu u borbi protiv epidemije ebole i više od 35 miliona dolara u vidu medicinske pomoći u najgore pogođenim zemljama.

Lijek JK-05 nije korištena na ljudima, iako Sihuan kaže da je efikasna tokom testiranja životinja na miševima.

Eventualni uspjeh eksperimentalnog lijeka protiv ebole značio bi vjetar u leđa svjetskom ugledu kineske farmaceutske industrije, i spašavanju brojnih oboljelih od ove opake bolesti.

Izvor: Reuters.com


Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*