Četvrtak , 22 Februar 2018

Kako francuzi preporučuju odabir i korištenje parfema


Francuski dizajner parfema Francis Kurkdjian, koji je radio za Dior, Carven, Burberry, Kenzo i Lancôme, otkrio je američkom Vogue-u 5 najvećih greški koje žene ponavljaju prilikom kupovine i korištenja parfema. 

Nemojte trljati zapešća
Većina žena stavlja parfem prvo na zglobove ruku, zatim ga protrlja i onda nanosi na vrat, tu je velika greška. Trljanjem ruku koža se zagrijava i proizvodi enzime koji mogu promijeniti miris parfema – objašnjava Kurkdjian. Najviše i najniže note mirisa se najviše mijenjanju ovom radnjom i parfem više nije “uočljiv” i opojan, dodaje. Kako bi parfem mirisao identično kao iz bočice, potrebno ga je jednom pošpricati i ostaviti da se osuši.

Ne držite parfem u kupatilu
Parfemi su jako osjetljivi na okolinu u kojoj se nalaze, a nagle promjene temperature kao u kupatilu prije, za vrijeme i nakon tuširanja utječe na promjenu mirisa. Toplina potiče hemijske reakcije unutar organskih sastojaka parfema i rezultira promjenom ili gubitkom mirisa. Najbolji način za čuvanje parfema je u originalnoj ambalaži na sobnoj temperaturi.

Parfemi s potpuno prirodnim sastojcima nisu bolji od djelomično sintetičkih
Ideja prirodnog parfema zvuči jako primamljivo, ali miris bi vas mogao razočarati. Musk, najpopularniji sastojak svih parfema, koji se dobija od životinja, se mora sintetički proizvesti. Drugi popularni mirisi, kao na primjer božur, frezija ili ljiljan se ne mogu dobiti prirodnim putem jer ne oslobađaju dovoljno aroma. Kurkdjian smatra da je idealna formula mješavina eteričnih ulja, apsoluta (prirodnih koncentriranih, jako aromatičnih, uljnih biljnih ekstrakata) i sintetičkih sastojaka.

Parfumirajte kosu
Parfem jako kratko traje na suhoj koži, a znojenje uništava prirodna ulja iz parfema. Tome se može doskočiti ako uz izabrani parfem žene kupe i gel za tuširanje i kremu za tijelo s istim mirisom – objašnjava Kurkdjian. Za duže trajanje parfema dobra ideja je malo naparfumirati kosu ili šal koji nosite. A ako bi ipak radije nanosile parfem direktno na kožu birajte mjesta koja su izložena zraku. Ako parfem stavljate na laktove ili na zapešća a nosite majice i košulje na duge rukave, on će brzo nestati.

Birajte manja pakovanja
Ako ste dovoljno sretni da imate različite parfeme ili ne koristite svoj omiljeni parfem svaki dan, s vremenom će kisik početi utjecati na raspad molekula u parfemu što jako utječe na miris. Tipična bočica ima rok trajanja od tri mjeseca, pa ako ne koristite parfem na dnevnoj bazi, najbolje je kupiti manje pakovanje. Ako već imate velika pakovanja parfema, najbolje ih je čuvati u frižideru kako biste što više produžili rok trajanja.

 

Izvor: online


Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*