Subota , 25 Maj 2019

Jeste li ovisnici o internetu?


Danas nam internet služi sa posao, komunikaciju sa prijateljima i porodicom, zabavu, kupovinu i mnoge druge stvari. Međutim, ponekad se dešava da ste ovisni o internetu, a da toga niste ni svjesni. U nastavku članka pročitajte nekoliko znakova koji će vam potvrditi da ste ovisni o internetu.

racunar internet

–    Zanemarujete porodicu i prijatelje. Ako stalno odbijate druženje i izlaske sa prijateljima i porodicom kako biste ostali uz kompjuter, onda ste sigurno ovisni.

–    Ako ne radite druge aktivnosti kojima se inače bavite, jer nemate vremena za njih zbog provođenja vremena na internetu, zapitajte se.

–    Osobe koje su ovisne o internetu osjećaju euforiju kada su online, jer taj status hrani njihovu ovisnost.

–    Ovisnici o internetu često mijenjaju navike spavanja i pate od nesanice.

–    Ukoliko ste primijetili da ste počeli dobijati na težini, vjerovatno ste ovisni o internetu i ne primjećujete da samo jedete. Ljudi koji su gojazni većinu vremena provode surfajući internetom.

–    Stalno gledanje u ekran kompjutera dovodi do problema sa vašim očima.

–    Ako stalno surfate iste web stranice i primjećujete da je vaša produktivnost na poslu opala, onda ste vjerovatno ovisni.

–    Ako vam se dešava da osjećate krivnju i sram zbog vremena koje provodite na internetu, moguće je da ste ovisni i da vam je potrebna pomoć.

–    Kada vas neko pita koliko ste vremena proveli na internetu obično slažete i kažete manji broj sati. To je znak da ste svjesni svoje ovisnosti.

–    Čak i kada nemate mogućnost pristupa internetu razmišljate o njemu i o tome šta ćete raditi čim dođete u kontakt sa kompjuterom.

–    Ako vam se dešava da zbog vašeg surfanja internetom trpi i vaš stvarni život, pravo je vrijeme da potražite stručnu pomoć i da se riješite svoje ovisnosti.


Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*