Petak , 24 Maj 2019

I u božićno vrijeme svi putevi vode u Rim


Piazza del Quirinale - (HDR Rome, Italy)Priča o Romulu i Remu i to kako je nastao ovaj grad na 7 brežuljaka poznata je svima, ali tu je još bezbroj zanimljivosti.

Gdje bolje provesti božićno vrijeme nego u mjestu iz kojeg proslava Božića i potječe, Rimu. Prva božićna misa je održana u crkvi Santa Maria Maggiore u 13. stoljeću, gdje danas možete vidjeti najstariji prikaz jaslica ili kako oni zovu “prespea” na svijetu.

Božić u malom pronaći ćete na Piazza Navona koji mami mirisima torronea (nugatima s medom i bademima) i panettonea (tradicionalnog kolača punjenog kandiranim voćem). Ugrijati se možete iz kuhano vino dok tražite savršene ukrase za vašu božićnu jelku, a za to vrijeme djecu će zabavljati Babbo Natale (Djed Mraz) i dobra vještica Bafena koji im dijele darove. Zločesta djeca dobit će samo ugljen, ali bez brige, to je samo slatkiš koji izgleda poput ugljena.

Zabava za cijelu obitelj je klizanje kod dvorca sv. Angela koje je otvoreno od 10 ujutro do ponoći. Svoje uspomene možete ovjekovječiti fotografijom uz najveće božićno drvce na trgu sv. Petra koja se svake godine otkriva na Badnjak. Božićno drvce, visoko između 25 i 28 metra, svake godine daruje druga država.

Polnoćku, koju predvodi vrhovni poglavar katoličke crkve, papa, možete pratiti s tisućama ljudi iz cijeloga svijeta ispred bazilike sv. Petra.

Crkva sv. Marie Aracoeli čuva kip bebe Isusa. Prema legendi, nakon što je kip napravljen, on se sam i oslikao. Kip je sredinom 90-ih ukraden, ali je napravljen novi koji je blagoslovio sam papa. Prema tradiciji, talijanska djeca pišu božićna pisma Santo Bambinu ili Svetom djetetu.

Posjetite i…

Ako ste već u Rimu svakako posjetite mjesto gdje su se borili gladijatori i divlje životinje, Kolosej. Održavane su i pomorske bitke s pravim brodovima, a za te je prigode arena bivala potpuno ispunjena vodom, a kanal za dotok vode se još uvijek nalazi ispod crkve sv. Klementa, nedaleko Koloseja.

Ako se ponovno želite vratiti u Rim bacite novčić u Fontanu di Trevi, koju je besmrtnom učinio Federico Fellini u filmu La Dolce Vita. Legenda kaže da je djevica pronašla trostruki izvor, zbog čega je na tom mjestu izgrađena velebna fontana. (Puturist)

Stopite se s hordama turista na Španjolskim stubama, koje su ime dobile po istoimenom veleposlanstvu u neposrednoj blizini. Dizajnirao ih je Francesco de Sanctis 1723. godine, s namjerom da poveže Via del Babuino s Via Felice.

Pogled na svod Sikstinske kapele dovoljan je razlog da čekate na ulaz satima s tisućama drugih turista. Michelangelovo Stvaranje izaziva oduševljenje već stoljećima. Ulaz u kapelu koštat će vas 12 eura .

Panteon ili Hram bogova jedan je od najpoznatijih i najbolje očuvanih spomenika drevnog Rima, a prenamjenom su ih uspjeli očuvati do današnjih dana.

 


Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*