Subota , 25 Maj 2019

Hrana koja je odličan afrodizijak


Već odavno je poznato kako hrana može utjecati na seksualnu želju. Historija obiluje pričama o ljudskoj potrazi za afrodizijacima svih vrsta. Možete li vjerovati da se nekada davno jedna vrsta guštera smatrala afrodizijakom?

hrana afrodizijak

Krompir, sladak i bijel, u Europi je nakada bio poznat kao afrodizijak, vjerovatno zbog toga što je krompir tada bio rijetki delikates budući da je njegovo sjeme bilo tek presađeno iz Amerike u Europu.

Neki afrodizijaci potiču iz mitologije. Grčka božica ljubavi, Afrodita (od čijeg imena je nastao naziv afrodizijak) smatrala je vrapce svetim.

Mi smatramo da su zečice promiskuitetne životinje – sjetite se samo Playboyevih zečica, ali drevni Grci su takvo mišljenje imali o vrapcima. Zbog povezanosti sa Afroditom, Europljani su izrazito cijenili vrapce i konzumirali njihov mozak kao afrodizijak. Međutim, u današnje vrijeme, ponajviše zahvaljujući naučnim istraživanjima, nema potrebe da idemo tako daleko. Danas se afrodizijakom smatra svaka tvar ili namirnica koja potiče požudu. U nastavku vam donosimo neke od čestih i lako dostupnih, istinskih afrodizijaka.

Čokolada – sadrži sedativ koji opušta i snižava inhibicije, te stimulans za povećanje aktivnosti i želje za fizičkim kontaktom. Nije čudno što su stare civilizacije Azteka smatrale čokoladu. Montezuma, aztečki vladar iz 16. vijeka, navodno je pio 50 šoljica čokolade prije posjeta svom haremu. Također, neki samostani prije nekoliko stotina godina zabranili su konzumiranje ove namirnice. Čokolada sadrži stimulans feniletilamin, a neki naučnici ovu tvar smatraju, budući da se prilikom konzumiranja čokolade nerijetko budi osjećaj i uzbuđenja. Iz ruke vama drage osobe, ne morate ni sumnjati u njena afrodizijačka svojstva.

Kamenice – Od kada je po legendi, Afrodita, grčka boginja ljubavi, izronila iz mora u školjki ostrige i rodila boga Erosa, postoji verovanje da su one, kao i cijeli niz morskih plodova, najveći afrodizijak. Rimljani su bili ubijeđeni da su ostrige veliki afrodizijak. Čuveni Kazanova je dijelio isto misljenje  pa ih je često koristio. Ostrige sadrže malo masti, a mnogo minerala, među kojima je najvažniji cink koji povećava produkcijiu testosterona. Činjenica je da ga u spermi ima znatno više nego u krvi. Da bi se ispoljilo jako afrodizijačko dejstvo treba ih jesti svježe.

Tartufi – poznati su i kao crni dijamanti. To je vrsta gljive koja posjeduje specijalnu i jedinstvenu aromu, a raste ispod površine zemlje. Osim što imaju djelovanje afrodizijaka, tartufi su bogati važnim mikronutrijentima poput fosfora, natrija, kalija, magnezija, kalcija, sumpora i željeza. Smatra se da tartufi podižu raspoloženje.

Feferoni i ljuta hrana – ova skupina namirnica smatra se seksualnim stimulansom jer namirnice poput feferona i ljutih paprika sadrže aktivnu tvar kapsaicin koji ima brojne fiziološke učinke – povećava broj otkucaja srca, ubrzava metabolizam i uzrokuje znojenje – a svi ovi prisutni su i prilikom vođenja ljubavi. Znanstvenici smatraju da konzumiranje ljute hrane uzrokuje izlučivanje endorfina – tjelesnih hemikalija koje uzrokuju osjećaj dobrog raspoloženja i uzbuđenja.

U namirnice afrodizijačkog dejstva ubrajaju se još i banane, šparoge, orasi, bademi, lješnici itd. Također, ne smijemo zaboraviti ni alkohol i začine. Afrodizijačka svojstva vina poznata su od davnina. Sjetite se samo Dioniza i njegovih hedonističkih navika i sve će vam biti jasno. Također, grožđe se pojavljuje i u grčkoj i rimskoj mitologiji. Uz to, slavni zavodnik Casanova svojim odabranicama je servirao šampanjac nakon kojeg bi se one mahom predavale njegovim čarima. No, imajte na umu da previše alkohola često uzrokuje spolnu nemoć i nedostatak želje, dok male količine kvalitetnog vina ili šampanjca potiču želju i kod muškarca i kod žene.

Začine smo ostavili za kraj, jer u  formiranju osjeta važna su sva čula, a za afrodizijački učinak posebno je važan miris. Začini poput bosiljka, anisa, vanilije, cimeta i đumbira smatraju se afrodizijacima od davnina – stoga, začinite vaš ljubavni život!


Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*