Subota , 25 Maj 2019

Da vaš dom bude opuštajući


Bilo da smo na poslu ili u gradskoj gužvi, pa čak i vlastitom domu svakodnevno smo suočeni sa stresnim situacijama. Poznato je da je stres glavni neprijatelj našeg organizma, ali ma koliko se trudili gotovo ga je nemoguće izbjeći. Kao jednu od metoda borbe protiv stresa psiholozi navode tehniku vizualizacije koja se sastoji u zamišljanju određenog okruženja koje nas čini opuštenim.

opuštajući domTo zamišljeno okruženje možemo pretvoriti u našu stvarnost ukoliko se malo potrudimo da vlastiti dom uredimo po nekim parametrima za koje smatramo i za koje je dokazano da djeluju relaksirajuće.

Pročitajte neke prijedloge koji vam mogu biti od koristi ukoliko vaš dom želite pretvoriti u oazu opuštanja.

Raspored prostorija

Prostorije u kojima se najviše boravi trebaju biti tamo gdje ima najviše svjetlosti, pomoćne prostorije okrenute prema sjeveru, dok je za spavaće sobe najbolja istočna strana. Prostorije u kojima se odvija najveći dio života trebale bi gledati prema jugoistoku, jugu i jugozapadu, jer tu ima najviše sunčeve svjetlosti i topline. Kupaonice i pomoćne prostorije trebale bio biti okrenute prema sjeveru, dok je za spavaće sobe najbolja istočna strana zbog jutarnjeg sunca i relativne svježine koja se zadržava tokom cijelog dana.

Boje

Prema mišljenju stručnjaka, opuštanju najviše pridonose plava koja stvara unutrašnji mir i liječi nesanicu, lila koja unosi optimizam u misli i tjera strah i zelena poznata po tome što smiruje um, tijelo i duh, a kad joj se pridruže žuta i lila uravnotežuju cijeli organizam. Žuta stimulira um, a narančasta i crvena donose energiju. Budući da sve tri boje pobuđuju aktivnost, u zoni za odmor se preporučuje njihovo unošenje u malim detaljima kao što su ukrasni elementi i cvijeće. Tamo gdje je prirodna svjetlost prisutna, limun žuta se može upotrijebiti da bi se naglasila, a ova boja se može upotrijebiti i za detalje koji će unijeti boju u sobu. U tom slučaju oni će se odlično slagati sa tamnosmeđom, plavom i zelenom, te sa bijelom.

Spavaća soba za miran san

Nedostatak sna otežava normalno funkcioniranje organizma. Kvalitetno uređenje spavaće sobe neophodno je za zdravi san i regeneraciju organizma. Stoga znanstvenici preporučuju krevete i podove izrađene u potpunosti od drveta, kao i madrace od prirodnih materijala kao što su lateks, kokosova i vunena vlakna. Također, preporučuje se da elektronski aparati kao što su TV ili računar budu od kreveta udaljeni barem 150 do 200 cm. Što se tiče posteljine i prekrivača, te svim tkaninama koje dolaze u izravni kontakt sa kožom prirodni materijali kao što je pamuk, lan, vuna ili svila su optimalno rješenje. Ako se u spavaćoj sobi nalaze ogledala, trebala bi biti postavljena tako da ne stvaraju neugodne reflekse, naročito u odnosu na poziciju kreveta.

Dnevni boravak zahtijeva dobru rasvjetu

Obzirom da je dnevna soba spoj različitih funkcija i interesa i u njoj boravimo sami, ali i u društvu stoga je potrebno da ima dobru rasvjetu. Glavni izvor svjetla kombinujemo s manjim i fokusiranim izvorima rasvjete razasutima po prostoriji, a koji su vezani za određene aktivnosti: stolna lampa na radnom stolu, podna ili zidna lampa uz kauč za blagu svjetlost pri večernjem gledanju televizije ili čitanju, lampe koje sobi daju atmosferu. Za opušteni ugođaj biramo blage nijanse za zidove, od pastelnih do toplih prirodnih tonova uvijek u svijetloj varijanti. Snažnije boje manje koristimo, samo kao akcente, u prostorima kojima nedostaje svjetlosti ili ako im je potrebno dati više osobnosti. Namještaj je u prirodnim tonovima drva ili neutralnih nijansi, dok živost prostoru daju detalji u nešto jačim bojama.

Neka kuhinja zrači pozitivnom energijom

Ukoliko je kuhinja mjesto gdje doručkujemo prije posla, ručamo u krugu porodice ili večeramo sa prijateljima ona mora zračiti pozitivnom energijom i ulijevati dobro raspoloženje. Boje kojima to postižemo su narančasta, ali i žuta u toplim varijantama. Narančasta stimulira apetit i probavu i potiče na razgovor. Žuta oživljava prostor svjetlošću, stvarajući toplinu i u toku zimskih dana. Crvena u kombinaciji s bijelom, krem bojom ili s drvom također daje osjećaj topline i vitalnosti. Podovi i zidovi trebaju biti svijetlih tonova da bi se kuhinja doimala prostranijom.


Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*