Petak , 24 Maj 2019

Da li je Wi-Fi štetan po naše zdravlje ?


wifi

Wi-Fi može naškoditi ljudskom zdravlju, tvrdi danska naučna grupa škole Hjallerup. U njoj su učenici posmatrali efekte zračenja dva bežična routera na šest sadnica biljaka u istoj prostoriji te drugih šest biljaka u sobi bez ikakve opreme, piše Daily Mail.

U roku od 12 dana 90 posto biljaka u sobi s routerima je uvenulo, listovi su im posmeđili te nisu pokazivali znakove života, dok su oni u praznoj prostoriji ostali netaknuti. Naučna grupa tvrdi kako to dokazuje štetnost moderne tehnologije, koja škodi zdravlju ljudi diljem cijelog svijeta. Ipak, kritičari tvrde da su se sadnice mogle osušiti i zbog blizine routera koji su isijavali toplinu, a ne njihovog štetnog zračenja.

Rezultati ovog pokusa potkrepljuju nizozemsku studiju Sveučilišta Wageningen u kojoj su naučnici izložili 20 stabala jasena različitim izvorima zračenja u razdoblju od tri mjeseca. Lišće stabala koja su bila najbliža izvorima Wi-Fi mreže postupno su se sušila i na kraju uvenula.

Danas oko 70 posto lišća na drveću u gradskim zonama pokazuje takve simptome, dok je prije pet godina iste simptome imalo tek 10 posto drveća, tvrde nizozemski naučnici. Ističu kako je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se utvrdio stvaran utjecaj koju Wi-Fi tehnologija ima na ljudsko zdravlje.


Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*