Petak , 24 Maj 2019

Briga o kućnim biljkama


Ukrasite svoj dom omiljenim biljnim vrstama u uživajte u njihovom rastu i cvatu. Čak i ako vam je biljni svijet velika nepoznanica, uz malo ljubavi, brige i nekoliko naših stručnih savjeta oko pravilne njege različitih cvjetnih vrsta i vi ćete postati pravi majstor toga prelijepog hobija.

kućno cvijeće

A ljeto i visoke temperature bit će vam prvi veliki izazov koji ćete morati savladati želite li svojim zelenim ljubimcima osigurati dug životni vijek.

Pazite na temperaturu

Biljkama je u pravilu lakše preživjeti na srednjim temperaturama između 18 i 24 stepena. Ali, noćna temperatura za biljke je mnogo važnija nego što se pretpostavlja. Uvijek treba paziti na to da razlika između dnevne i noćne temperature ne bude veća od 3 do 6 stepeni. O toj razlici nije potrebno voditi računa kada je riječ o kaktusima i sukulentima koji jako dobro podnose pad temperature tokom noći.
Ako cvijeće držite između zavjese i prozorskog stakla, imajte na umu da se tamo često zadržava hladni zrak što može jako štetiti osjetljivim biljkama. To ćete prepoznati po listovima koji će se početi kovrčati, poprimati smeđu boju te će s vremenom i opadati.
Ako primjetite da su cvjetovi vaše biljke manji nego što bi trebali biti, da brzo venu, te da stabljika postaje gola, slaba i izdužena, problem je u tome što je biljka izložena previsokoj temperaturi ili što joj nedostaje svjetlosti. Ako ima dovoljno svjetlosti, onda znate šta vam je činiti – prebaciti je na malo hladnije mjesto. Ali nikako je nemojte staviti blizu ulaznih vrata jer će tamo biti izložene propuhu. Takođe, izbjegavajte stavljati biljke na prozorske daske koje su direktno izložene sunčevoj svjetlosti. Posebno kobno može biti ako prozor ima samo jedno staklo.

Umjereno zalijevaje

Jedna od najvažnijih aktivnosti kod uzgoja kućnih biljaka. Ali, moramo znati koliko često zalijevati određenu biljku jer je dokazano da je mnogo češći uzrok propadanja biljaka često zalijevanje, od nedovoljnog kako se vjeruje.
Najčešći način zalijevanja malo, ali često nije siguran put do uspješnog uzgoja bilja. Preporučuje se da se biljke temeljno zaliju tako da se zemlja dobro natopi vodom.
Biljke možete zaliti odozgo ili odozdo. Ako to radite odozgo, pazite da uvijek zalijevate zemlju, a ne biljku. Kada zalijevate odozdo, vodu ulijte u posudu i ostavite 15 minuta kako bi biljka upila onoliko vode koliko joj je potrebno. Ostatak vode prospite iz posudice.
Drugi način zalijevanja odozdo jeste da se lonac sa biljkom uroni u posudu sa vodom ili sudoper te da voda prijeđe rub lonca. Ponovo ostavite da odstoji 15 minuta te izvadite lonac sa biljkom i ostavite da se biljka ocjedi. Preporučuje se zalijevati biljke ujutro, kada se temperatura diže. Niposšto nemojte zalijevati biljke jako hladnom vodom jer se na listovima mogu pojaviti bjelkaste ili svijetložute površine. Biljkama najviše odgovara ako ih zalijevate stajaćom vodom, takođe ih je dobro zalijevati destiliranom vodom.


Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*