Petak , 24 Maj 2019

Aloe vera povećava vlažnost kože


Aloe vera je biljka koja ima izuzetno dugu tradiciju korištenja kako u ljekovite, tako i u kozmetičke svrhe.

aloe vera

Od ove biljke koristi se aloe vera gel koji se dobija iz njenih listova, a koji se poslije toga prerađuje u sok i koristi za pripremanje različitih preparata. Aloe vera sadrži veliki broj minerala, vitamina, kiselina i drugih sastojaka koji su izuzetno ljekoviti, i to u kombinaciji koju nalazimo samo u ovoj biljci. Od vitamina sadrži antioksidanse, odnosno vitamine C, E, i A, kao i one iz grupe B kompleksa, poput folne kiseline i tiamina, koji su pravo blago za našu kožu, posebno za njeno obnavljanja.

Aloe vera sadrži enzime amilazu i lipazu koji pomažu procesu probave, odnosno pomažu razlaganju masti i šećera.

Zbog toga je ova biljka sastavnio dio prirodnih preparata za regulaciju probave, kao i preparata za zdravo mršanje. Također, sadrži i šećere od kojih su najvažniji polisaharidi galaktomanani koji stimulišu naš imuni sistem i potiču stvaranje odbrambenih ćelija.

Salicilna kiselina ima protivupalno i antibakterijsko djelovanje, a koju u znatnim količinama nalazimo upravo u aloe veri.

Ukoliko se ova biljka koristi u kozmetičke svrhe povećava vlažnost kože, njenu elastičnost i tonus, a ubrzava i njenu regeneraciju, te pomaže u bržem zacijelivanju rana i kožnih iritacija.

izvor: narodnilijek.com


Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*